Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi ve Ege Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı iş birliğiyle yürütülen Sosyal Sorumluluk Projesi, Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi'nde (AROM) gerçekleştirilen "Hava Yolu Tıkanıklarında İlk Yardım Uygulaması" etkinliğiyle bir adım daha atıldı. Etkinlik, Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İlk Yardım Eğitim Merkezi eğitmenlerinden oluşan bir ekip tarafından verildi. Eğitmenler arasında yer alan Doç. Dr. Yelda Candan Dönmez, Doç. Dr. Eda Dolgun ve Arş. Gör. Dr. Hatice Eda Yoltay, öğrencilere hayat kurtarıcı ilk yardım bilgilerini aktardı.

Doğru ilk yardımın önemi

Eğitimde, ilk yardımın öneminden bahseden Doç. Dr. Yelda Candan Dönmez, ilk yardımın, her an her yerde hayat kurtarıcı olabildiğine dikkat çekerek, bu eğitimle, evde, işyerinde, okulda ve diğer tüm alanlarda karşılaşılan kaza ve yaralanmalarda ilk yardım bilgisi olan kişilerin, hemen müdahalede bulunarak hayatları kurtarabildiğini ifade etti.

Doç. Dr. Eda Dolgun, hava yolu tıkanıklığı durumunun ne kadar tehlikeli olduğunu vurgularken, hava yolu tıkanıklığı bilinmediği takdirde bireylerin bekletilebildiğini ve bu durumun hayati tehlikelere yol açabildiğini söyledi. Doç. Dr. Dolgun, yapılacak doğru bir ilk yardımın, hayat kurtarıcı olabildiğini dile getirdi.

Heimlich uygulaması yapıldı

Arş. Gör. Dr. Hatice Eda Yoltay ise, hava yolu tıkanıklığının yetişkinlerde ve bebeklerde farklı şekilde müdahale gerektirdiğini belirterek, her iki durumda da nasıl doğru müdahale yapılacağına dair bilgiler verdi. Eğitim sonunda, eğitmenler ve öğrenciler, karına bası (Heimlich) uygulaması yaparak, öğrendikleri bilgileri pratiğe döktü.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu