Girişimcilerin teknoloji tabanlı iş fikirlerini büyüyen girişimlere dönüştürmesini amaçlayan TÜBİTAK 1812 Bireysel Genç Girişim (BİGG Yatırım) Programı 2024 yılı ikinci dönem çağrı sonuçları açıklandı. Ege Üniversitesi, TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan projeleriyle girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı sürdürüyor.

133 iş planı desteklenecek

TÜBİTAK tarafından değerlendirilen 343 iş planından 133’ü desteklenmeye uygun bulundu. Ege Teknopark ve EBİLTEM iş birliğiyle yürütülen BiGG-Ege Programı altında desteklenen 7 girişimden 3’ü TÜBİTAK’tan hibe almayı başardı. Program, genel başarı ortalaması yüzde 38 iken yüzde 43’lük bir başarı oranına ulaştı. Desteklenen projelerin ikisi, Ege Üniversitesi mensuplarına ait iş fikirlerinden oluştu.

Bilimsel çalışmalar ticari potansiyele dönüşüyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan projelerin mimarları Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Necip Tosun ve Prof. Dr. Hüsnü Kayıkçıoğlu’nu makamında ağırlayarak başarılarını tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, üniversitenin girişimcilik ve yenilikçilik vizyonuna katkı sunan tüm akademisyenleri ve öğrencileri kutlayarak, bu projelerin üniversitenin Ar-Ge ve inovasyon gücünü somut bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı. Prof. Dr. Budak, bilimsel çalışmaların ekonomik değere dönüşmesini önemli bir hedef olarak gördüklerini belirtti.

Yenilikçi çözümler

TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan projeler arasında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Necip Tosun ve Prof. Dr. Hüsnü Kayıkçıoğlu’nun ortak iş fikri, Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Osman Telli’nin Ziraat Fakültesi’nde yürüttüğü post-doktora çalışması ve Ege Üniversitesi Tarım Makinaları Bölümü mezunu Ali İlhan’ın geliştirdiği iş fikri yer aldı. Bu projelerin odak noktası, tarım ve biyoteknoloji alanında yenilikçi çözümler geliştirmek oldu.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu