Ege Üniversitesi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ülkemizin uzay araştırmalarına katkı sağlamaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın liderliğini yaptığı, "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" adlı proje, TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Bitki yetiştirme kapasitesi artacak
Proje, Ay ve Mars'ta kurulması planlanan insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretimin sürdürülebilir şekilde yapılabilmesi için regolit (toprak benzeri materyaller) iyileştirmeyi amaçlıyor. Özellikle Ay ve Mars regolitlerinde, bitkilerin büyümesi için gerekli besin elementlerinin bulunmasına rağmen, yüksek düzeyde ağır metaller ve tuzlar gibi olumsuz maddeler de yer alıyor. Bu proje, regolitlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirerek bitki yetiştirme kapasitesini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, bitki besin eksikliklerinin bitkilerdeki sinyal mekanizmalarını nasıl etkilediği araştırılacak.
Literatürde ilk defa
Projenin önemli bir aşaması da, regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkilerinin verimli şekilde yetişmesi için gereken moleküler mekanizmaların açıklığa kavuşturulması olacak. Bu alandaki veriler, literatüre yeni bir katkı sağlayarak, uzay tarımının geleceği için önemli bir adım atılmasına olanak tanıyacak.
Proje üretme seferberliği sürüyor
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi'nin bilimsel üretim seferberliğinin devam ettiğini belirterek, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve ekibini başarılarından dolayı tebrik etti. Ayrıca, daha önce ‘Ekstrem Halofit olan Schrenkiella parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması’ adlı projeyi başarıyla yürüten Doç. Dr. Uzilday’ın, bu projede de önemli bir adım attığını ifade etti.
Sürdürülebilir bitkisel üretim
Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, bu projede elde edilecek bulguların, sadece uzay tarımı için değil, dünyadaki tarımsal üretim için de faydalı olacağına dikkat çekerek, bu projeyle ilgili daha fazla bilgi ve araştırma yapılmasının önünü açacaklarını belirtti. Doç. Dr. Uzilday, bu araştırmanın sonuçlarının, dünyadaki tarımsal alanların daha verimli hale gelmesine ve uzayda sürdürülebilir tarım uygulamalarının hayata geçirilmesine yardımcı olacağını dile getirdi.
Proje ekibi, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’a, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Uzilday ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim elemanı Araş. Gör. Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul’dan oluşuyor.