Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artıracak yenilikçi bir projeye imza atıyor. Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücüsü olduğu, TÜBİTAK-ARDEB 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen proje ile Parkinson hastalarına yönelik mobil bir yürüyüş rehabilitasyon uygulaması geliştirilecek.

Kişiye özel taktil ve işitsel uyaranlar sunacak

Android ve IOS uyumlu olacak uygulama, telefonların dahili sensörleri sayesinde kullanıcıların yürüme verilerini analiz ederek kişiye özel işitsel ve taktil uyaranlar sunacak. Böylece yürüyüş kalitesinin artırılması ve tedavi sürecinin bireye özel ilerlemesi sağlanacak.

Uygulama, yürüyüş sırasında verilen uyaranlara göre bireyin tepkilerini analiz edecek ve tedaviye uyumlu şekilde otomatik olarak yeniden düzenlenecek. Bu sayede Parkinson hastalarının hem yürüyüş hızlarının hem de günlük yaşam aktivitelerindeki performanslarının artırılması hedefleniyor.

Parkinson hastalarının yaşam kalitesine katkı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Özkeskin ve ekibini makamında ağırlayarak, üniversitenin bilimsel üretim kabiliyetinin her geçen gün güçlendiğini vurguladı. Prof. Dr. Budak, parkinson hastalarının hayatına dokunacak bu değerli projede emeği geçen akademisyenleri tebrik etti.

Multidisipliner proje

Doç. Dr. Mehmet Özkeskin yürütücülüğünü yaptığı multidisipliner projede, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zübeyir Sarı danışman olarak görev üstlenirken, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serkan Bakırhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatih Özden, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Görsev Yener ve Bilecik Şeyh Edabali Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Dandıl ise araştırmacı olarak yer alıyor.

Muhabir: Nazlı Şentürk