Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, Türkiye’deki su ürünleri tüketiminin hala düşük seviyelerde olduğunu belirtti. Haftada en az iki kez balık tüketmenin sağlık açısından büyük önemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dinçer, özellikle besin değeri yüksek olan su ürünlerinin, insanların beslenmesinde önemli bir yer tutması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de düşük tüketim değeri

Dünyada su ürünleri tüketiminin oldukça yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Dinçer, Maldivler, İzlanda ve Japonya gibi ülkelerin kişi başı tüketim oranlarının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Örneğin, Maldivler’de kişi başı su ürünleri tüketimi 153 kilogram, İzlanda’da ise 90 kilogram seviyelerindeyken, Türkiye’de bu oran, deniz kıyılarında 19 kilogram civarındayken, iç bölgelere doğru bu oran 1 kilogramın altına düşüyor. Son 10 yılda Türkiye genelindeki kişi başı balık tüketiminin 6.2-7 kilogram civarında kaldığını belirten Prof. Dr. Dinçer, bu durumun endişe verici olduğunu dile getirdi.

Haftada en az iki kez balık tüketilmeli

Prof. Dr. Dinçer, Türkiye’de insanların balık tüketmemesinin sebepleri arasında deniz balığı ve çiftlik balığına karşı duyulan tereddütü gösterdi. Yetiştirilen balıkların, dünya çapında 80 civarında ülkeye ihraç edilirken, bu algının Türkiye’de balık tüketimini olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, sadece Omega 3 içeriği üzerinden balık seçmenin yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Dinçer, su ürünlerinin içerdiği esansiyel amino asitler, sindirilebilirlik avantajları ve mineral madde içeriği ile önemli bir protein kaynağı olduğunu söyledi. Sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hamsinin tam zamanı 

Balık tüketiminin mevsimsel olarak dikkatle yapılması gerektiğine de değinen Prof. Dr. Dinçer, bu yıl palamut avcılığında büyük bir artış olduğunu ve hamsinin tam zamanı olduğunu belirtti. Omega 3 almak isteyenlerin ise göçmen balıklar; sardalya, palamut, uskumru ve hamsiyi tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca yıl boyunca yetiştiricilikte yaygın olan çupra, levrek, alabalık ve Türk Somonu gibi balıkların da tüketilebileceğini ifade etti.

Pişirme yöntemlerinin önemi

Pişirme yöntemlerinin de su ürünlerinin besin değerini koruma açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Dinçer, özellikle hamsinin derin yağda kızartılmasının Omega 3 kaybına yol açabileceğini belirtti. Sağlıklı pişirme teknikleri arasında ızgara, fırın ve buğulama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, airfryer ve actifry gibi popüler mini fırınlarda balık pişirirken sıcaklık seviyesinin 180-185 derece arasında olması gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Nazlı Şentürk