İzmir’in coğrafi işaretli ürünü Urla sakız enginarının hasadı, bu yıl yağmurların gecikmesi nedeniyle yaklaşık bir ay ertelendi.

Ekim ve kasım aylarında beklenen yağışların zamanında düşmemesi, enginarların olgunlaşmasını yavaşlattı. Üreticiler, kasım sonu ve aralık başında gelen yağmurların ardından hasada başlayabildi. İzmir genelinde yetiştirilen 36 bin ton enginarın yaklaşık üçte biri, bu yıl da ülke pazarlarına ve yurtdışına gönderilmek üzere üretildi.

Yağış Gecikmesi Verimi Etkiledi

Urla, Çeşme, Karaburun ve Balçova ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen sakız enginarı, bol suya ihtiyaç duyan bir ürün. Bu nedenle yağışların gecikmesi, olgunlaşma sürecini etkiledi. İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, hasat başlangıcındaki gecikmeyi değerlendirerek şunları söyledi:

"Ülke genelinde yaklaşık 36 bin ton civarında enginar üretimi var. Türkiye'de yetiştirilen enginarın neredeyse yüzde 31'ini üretiyoruz. Ülkede üretim sıralamasına bakıldığı zaman da ilimiz ilk sırada. Daha çok küçük ölçekli üreticilerimizin aile işletmesi şeklinde yapmış oldukları üretim var. Bölgeye ciddi bir katkısı var. Çocuklarımız başta olmak üzere herkesin tüketmesi için doğal, temiz, pırıl pırıl bir ortamda üretilmiş ürünleri piyasaya sevk ediyoruz."

"Yağmurlar Çok İyi Geldi"

Çeşme’nin Ildır Mahallesi’nde 35 yıldır enginar üreten Ersin Güvercin, yağışların gecikmesinin mahsulü etkilediğini ancak verimin toparlandığını belirtti. Güvercin, süreci şöyle anlattı:

"Bu sene yağmurların geç yağmasından dolayı en az 20-25 gün mahsul geç geldi. Şu an yağmurlar yağdı ve çok çok iyi geldi. Verim iyi geliyor. Havalar ılıman gittiği, iklim de müsait olduğu için iyi gidiyor. Hasat aşağı yukarı mayıs sonuna kadar devam eder. Bunları pazarlara, restoranlara veriyorum. İstanbul, Ankara, İzmir'de birçok yere veriyorum. Marttan sonra konserve yapmaya, restoranlara ve otellere göndermeye başlıyorum. Şu an haftada bir gün hasat yapıyoruz ama şubat ve martta haftada 2-3 sefer yapılabilir."

Ersin Güvercin, ürünlerini pazarlara, restoranlara ve otellere gönderdiklerini, mart ayından sonra ise konserve üretimine ağırlık verdiklerini ifade etti. Şubat ve mart aylarında haftada 2-3 kez hasat yapılabileceğini belirten Güvercin, şu an haftada bir gün hasat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sakız Enginarının Ekonomiye Katkısı Büyük

Enginarın, özellikle Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir ürünü olduğunu belirten yetkililer, hem taze hem işlenmiş olarak tüketiciye ulaştırılan bu ürünün bölge ekonomisine ciddi katkı sağladığını vurguladı. Sağlık açısından birçok faydası bulunan sakız enginarı, yerel pazarlardan yurtdışına kadar geniş bir talep alanına sahip. İzmir’de hasadına geç de olsa başlanılan bu lezzetli ürün, üreticiler için bereketli bir sezonun habercisi.

Kaynak: AA