Elektrik fiyatlarına yapılan son zam ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) duyurduğu yüzde 25’lik artışa dair açıklamalarda bulundu. Özellikle dağıtım bedellerindeki yükselişe dikkat çeken EMO, yapılan değişiklikle birlikte vatandaşların, dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığını belirtti. Peki, Elektrik faturası ne kadar artacak?

Elektrik faturası ne kadar artacak?

EPDK, 5 Nisan 2025'ten itibaren geçerli olacak yeni elektrik tarifesini duyurdu. Yeni tarife, konutlarda yüzde 25 oranında bir artışa neden oldu. Bu değişiklik, perakende satış tarifesi kapsamındaki aboneleri etkilerken, özellikle yıllık tüketim limitlerini aşmayan aboneler için önemli değişiklikler getiriyor. Elektrik faturalarındaki artış, alım gücü azalan vatandaşlardan tepki alırken, EMO yaptığı açıklama ile vatandaşların elektrik dağıtım şirketlerine daha fazla ödeme yapmalarının önünü açan bir durum oluştuğunu vurguladı.

Dağıtım Bedeline Yapılan Yüzde 34,5’lik Artış

EMO’nun yaptığı açıklamaya göre, konutlar için belirlenen günlük 8 kWh sınırının altındaki tüketimlerde enerji bedeline herhangi bir zam yapılmazken, daha yüksek tüketim yapan abonelere uygulanan birim fiyat, yüzde 16,1 oranında arttı. Böylece, konut abonelerinin dağıtım bedeli de yüzde 34,5 oranında yükseldi. EMO, elektrik faturasındaki toplam artışın yüzde 25 olduğuna dikkat çekerek, dağıtım bedelinin bu artışa önemli katkı sağladığını belirtti.

EMO hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin ortalama aylık enerji tüketimi 230 kWh olarak kabul ediliyor. Bu durumda, söz konusu ailenin aylık elektrik faturası, yeni tarifeyle birlikte 476,6 TL’den 595,8 TL’ye çıkacak. Elektrik faturasında, önceki yılın ortalamalarına göre enerji bedelinin payı yüzde 19,1'e düşerken, dağıtım bedelinin payı yüzde 70,9’a çıkarak, toplam faturanın büyük kısmını oluşturuyor. EMO, dağıtım bedelinin bu kadar yüksek olmasını "kabul edilemez" olarak nitelendiriyor.

"Dağıtım Bedelindeki Fahiş Artışlar Vatandaşı Zorluyor"

EMO’nun açıklamasına göre, 2022 yılında 4 kişilik bir ailenin elektrik faturasındaki dağıtım bedeli yüzde 22 civarındayken, bu oran 2025’te yüzde 70’in üzerine çıkmış durumda. EMO, artan dağıtım bedellerinin, elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirmelerin bir sonucu olarak vatandaşlara büyük bir yük oluşturduğunu belirtti.

Elektrik Dağıtım Sektöründeki Özelleştirme Eleştirisi

Açıklamada, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesinin kamu kaynaklarını özel sektöre aktarılmasına yol açtığına dikkat çekildi. Bu durumun, yurttaşların daha pahalı ve kalitesiz hizmet almasına neden olduğunu savunan EMO, enerjinin kamu eliyle yürütülmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, özelleştirilen dağıtım tesislerinin ve üretim bölgelerinin kamulaştırılması gerektiğini belirten EMO, EPDK'nın artık işlevsiz hale geldiğini ifade ederek, Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmasını önerdi.

Kaynak: Halk TV