Erteleme alışkanlığından kurtulmak için net öncelikler belirleyin (2)

Abone Ol

Mükemmeliyetçilikle mücadele ettiğinizde, işinizin etkisini bilmek faydalı olabilir. Mükemmeliyet için çabalamak yerine elinizdeki görevi mümkün olan en iyi şekilde tamamlamayı düşünün.

Diyelim ki web sitenizin ana sayfası için bir eğitim animasyonu üzerinde çalışıyorsunuz. İçinizdeki mükemmeliyetçi, çalışmanızı birçok kişinin göreceği ihtimali karşısında panikliyor. Videoyu izleyecek tüm insanları düşündüğünüz için sonuca odaklanamıyorsunuz.

Videonun hedeflerine odaklanmak yerine, etkisini düşünün. İnsanları şirketinizin ürünü hakkında eğitmek animasyonun amacıdır ve etkisi iletişimdir. Önceliklerinizi bir etki yaratma etrafında yeniden yönlendirdiğinizde mükemmeliyetçiliğin baskısını azaltabilirsiniz.

Büyük resmi gözden kaçırmayın

Hoş olmayan görevler nedeniyle erteleme yapıyorsanız “uzun vadeli oyuna” odaklanmaya çalışın. Sonuçta, dürtüsel bireylerin kısa vadeli hedef yönelimleri nedeniyle erteleme yapma olasılıkları daha yüksektir.

Görevi tamamlamanın uzun vadeli faydalarını belirleyerek bu durumdan kaçınabilirsiniz. Bunun yıl sonunda yıllık performans değerlendirmenizi veya primlerinizi etkilemesi mümkün mü?

Dikkatinizi dağıtacak şeyleri uzak tutun

Bir görevi tamamlamaya çalışırken dikkat dağıtıcı unsurlar ortadan kaldırıldığında odaklanmamız artar. Bunu başarmak için telefonlarımızı kapatmalı, e-postalarımızı kapatmalı ve sessiz bir iş yeri bulmalıyız. Sürekli olarak dikkat dağıtıcı unsurlarla bombardımana tutularak hedefimize odaklanma yeteneğimiz engellenecektir.

Daha az karar verin

Aldığımız her kararın bir enerji sonucu vardır. Örneğin, her sabah kendinize “Bugün neyi başarmam gerekiyor?” diye sorarsanız, büyük ihtimalle onu erteleyeceksiniz.

Ne yapacağınızı ve ne yapmayacağınızı düşünerek ne kadar çok zaman harcarsanız, her yeni günü o kadar boşa harcama olasılığınız artar.

  • Bugün spor salonuna gidebilir miyim yoksa yarını mı bekleyeyim?
  • Pazarlama departmanı ile öğle yemeği yemem daha mı iyi olur, yoksa bu toplantı sunumunu bitirebilmek için tek başıma hızlıca bir öğle yemeği mi yemeliyim?
  • Bu benim için doğru kıyafet mi?
  • Öğle yemeğinde ne yemeliyim?
  • Bu e-postaya ne zaman cevap vermeliyim?

Gün boyu kendimize benzer sorular soruyoruz.

Sorduğumuz sorular bizi cevaplarla karşılık vermeye zorlar, bu da bizi harekete geçmekten alıkoyar. Sonuç olarak, öz kontrolünüzü kaybedersiniz ve kendinizi yorgun hissedersiniz, bu da sizin için en önemli olan şeyleri ertelemenize neden olur.

Her gün vermeniz gereken karar sayısını, bu kararları önceden alarak veya hayatınızın belirli alanlarında düşünmenize gerek kalmayacak şekilde zaman ve enerji tasarrufu sağlayacak alışkanlıklar geliştirerek azaltabilirsiniz.

Zaman yönetimi stratejilerini kullanın

Netliğe sahip olduğunuzda motive hissetmek daha kolaydır. Ancak, bazen yolda kalmak için biraz ekstra desteğe ihtiyaç duymanız hala mümkündür. Çoklu görevi azaltmak ve böyle bir durumda daha üretken olmak için zaman yönetimi stratejilerini deneyin.

  • Pomodoro tekniği. Pomodoro tekniğiyle, çalışma seansları molalarla dönüşümlü olarak yapılır. Bir Pomodoro sırasında 25 dakika çalışırsınız ve ardından beş dakikalık bir mola verirsiniz. Dört Pomodoro’yu uzun bir mola izler. Kısa aralıklarla çalışırsanız motivasyonunuzu koruma olasılığınız daha yüksektir.
  • Zaman blokajı. Zaman blokajı kavramı, gününüzün her yönünü önceden planlamaya yönelik bir zaman yönetimi yöntemine atıfta bulunur. Çalışma haftanız, zaman blokajı ile etkili bir şekilde daha küçük parçalara bölünür, böylece e-postanızı kontrol edebilir, projeler üzerinde çalışabilir, mola verebilir ve hazır olduğunuzda egzersiz yapabilirsiniz.
  • 2 dakika kuralı. Bir görev iki dakikadan az sürüyorsa, 2 dakika kuralına göre hemen tamamlayın. Bu metodoloji, küçük görevlere odaklanarak daha fazla zamana sahip olmanızı sağlar. Ayrıca, daha yüksek etkili görevlerinize konsantre olmak için daha fazla beyin gücünüz olur.

Gününüz başlamadan önce onu en iyi şekilde değerlendirin

Ertelemeyi önlemenin en iyi yollarından biri nedir? Günlerinizi önceden organize etmek!

Ertesi gün ne yapacağınızı hesaplamaya çalışmak yerine, gününüzü planlamak için birkaç dakika ayırın.

Örneğin, yatmadan önce ertesi gün planı yapmak en ideal olan zamandır.

Yardım isteyin

Ertelemeyi yenmek için mücadele ediyorsanız yardım aramaktan korkmayın. Bir arkadaşınızla, akrabanızla veya hatta bir terapistle konuşun. Onlardan rehberlik ve destek alabilirsiniz.

Ayrıca, birçok kitap ve web sitesi erteleme alışkanlığının üstesinden gelmek için ipuçları sağlıyor, mutlaka onlara da göz atın.

Sadece başla

Ertelemenin üstesinden gelmenin en büyük zorluğu nedir? Başlamak!

Çoğu zaman, kendimizi korkmuş veya bunalmış hissettiğimiz için bir şeyler yapmaktan kaçınırız. Ancak, bu zorluğun üstesinden gelmek istiyorsanız, başlamak en iyisidir.

Görevi mükemmel bir şekilde tamamlamak önemli değildir. Üzerinde çalışırken sizi nereye götürdüğünü görün. Başladığınız anda, görevin düşündüğünüz kadar göz korkutucu olmadığını keşfedeceksiniz.

Ertelemenin üstesinden gelmek zor olabilir, ancak bu yapılabilir. Ertelemeyle mücadele etmek için yukarıdaki ipuçlarını uygulayarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Ek İpuçları

Erteleme alışkanlığınızı yenmenize yardımcı olacak birkaç ek ipucu:

  • Tetikleyicilerinizi belirleyin. En sık ertelemenize ne sebep oluyor? Tetikleyicilerinizi belirledikten sonra bunlardan kaçınmak için stratejiler geliştirmek mümkündür.
  • Yapılacaklar listesi yapın. Bu şekilde ilerlemenizi takip edebilir ve düzenli kalabilirsiniz.
  • Görevleri devredin. Mümkün olduğunda görevleri devredin. Bunu yapmak, sizin için en önemli olan şeylere odaklanmanızı sağlar.
  • Kendinize iyi bakın. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli uyku sağlıklı kalmanın anahtarlarıdır. Ertelemeye karşı koymak ve odaklanmak için kendinize iyi bakarak daha donanımlı olursunuz.

Unutmayın, erteleme bir alışkanlıktır. Bir alışkanlığı kırmak için sabırlı ve ısrarcı olmalısınız. Ancak, yukarıdaki ipuçlarını izleyerek ertelemenin üstesinden gelmek mümkündür. Zaman kaybetmeden, şimdi başlayalım!

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }