İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda kadın şoför istihdamını artırmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini güçlendirmeyi hedefleyen "Eşitliğe Sür" projesinin ilk adımını attı. ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 100 bin Euro'luk hibe desteği alan proje, farkındalık eğitimlerinin başlamasıyla hayata geçirildi. Eğitimler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın katılımıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen törenle start aldı.

120 kadın şoför adayı eğitimde

İzmir’de toplu ulaşım hizmetlerinin önemli bir kısmını sağlayan ESHOT, kadın şoför sayısını artırarak toplumsal eşitlik açısından önemli bir adım atıyor. Proje kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde verilen eğitimlere, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iş başvurusunda bulunan 120 kadın şoför adayı katıldı. Kadınların toplu ulaşımda daha fazla yer almasını sağlamak amacıyla başlatılan eğitimlerde; iletişim becerileri, stresle başa çıkma, öfke kontrolü ve eşitlik gibi önemli konularda farkındalık oluşturuluyor. Törende, ESHOT Genel Müdürü Övünç Özgen ve diğer önemli isimler de projeye desteklerini ifade etti.

Sadece şoförlük üzerine değil

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, kadınların toplumda, sosyal yaşamda ve iş dünyasında erkeklerle eşit olması için daha fazla çaba göstereceklerini belirtti. ESHOT’un İzmir’de toplu ulaşım hizmetlerinin büyük bir kısmını karşıladığını vurgulayan Başkan Tugay, her gün 1 milyon yolcuyu taşıyan ESHOT'un, İzmir’in ulaşım ağında hayati bir rol oynadığını ifade etti. Kadınların iş gücüne katılımını desteklemenin sadece şoförlükle sınırlı kalmadığını dile getiren Başkan Tugay, ilerleyen dönemde bakım ve onarım alanında da kadın personel alımı yapmayı planladıklarını söyledi.

Cinsiyet eşitlikçi bir sektör

Törene online katılan Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Direktörü Tanguy Denieul de projeye verdiği desteği dile getirerek, toplu taşımacılığın cinsiyet eşitliği perspektifiyle geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ise üniversitelerinin bu projede aktif bir rol üstlenmesinin gurur verici olduğunu belirtti. Eğitimlerde katılımcılara, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirici atölye çalışmaları ve mükemmeliyet programı sunuldu. Eğitimin sonunda başarılı olan kadın şoför adayları, dijital rozetler ve sertifikalar alacaklar.

72 kadın otobüs şoförü

Eğitim programlarının ilk etabı 3 Aralık’ta tamamlanırken, ikinci grup eğitimlerine 6 Aralık’ta başlandı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan 72 kadın, sürücü kursları ve ESHOT uzmanlarıyla trafik ve direksiyon eğitimi alacak. Proje kapsamında başarılı olan kadın şoförler, ESHOT Genel Müdürlüğü’nde istihdam edilecek. Bu proje, İzmir’in toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine katkı sağlamayı ve kadınların ulaşım sektöründe daha fazla yer almasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Muhabir: Canan Kaya