Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, yaşlı ve engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı tedavilerini kolaylaştıran birçok dijital uygulama ve fiziksel düzenleme ile önemli bir hizmet sunuyor. Bu yenilikçi uygulamalardan biri olan "MoDeHe" mobil uygulaması, işitme engelli bireylerin diş hekimleriyle etkili iletişim kurmalarını sağlayarak büyük bir kolaylık sağlıyor. TÜBİTAK 1002-A Projesi kapsamında geliştirilen bu uygulama sayesinde, işitme engelli hastalar, işaret dili videoları aracılığıyla hekimleriyle iletişim kurabiliyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, İzmir genelinde ücretsiz olarak kullanılabilecek bu uygulamanın diğer devlet üniversiteleri ile de paylaşılabileceğini belirtti.

Karekod sayesinde bölüm bilgisi

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, engelli hastaların kullanımına uygun çeşitli düzenlemeler de yaptı. Engelli bireylerin hastaneye erişimini kolaylaştırmak amacıyla asansörlerde Braille alfabesi ve sesli uyarılar, tuvaletlerde ise özel düzenlemeler yapıldı. Engelli hastalar için özel olarak hazırlanmış koltuklar ve kolay erişim sağlayan alanlar da bulunuyor. Bunun yanı sıra, her bölümde bulunan karekodlar sayesinde hastalar, akıllı telefonlarıyla bölüm hakkında bilgilere erişebiliyor.

İndüksiyon Döngülü İletişim Sistemi

Fakülte, engelli hastaların tedavi süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları azaltmak için İndüksiyon Döngülü İletişim Sistemi'ni de devreye soktu. Bu sistem, işitme engelli bireylerin tedavi sırasında yaşadığı gürültü sorununu ortadan kaldırarak daha verimli bir iletişim sağlıyor.

Muhabir: Canan Kaya