İzmir

EÜ "Efeler Yolu" projesi, bölge turizmine can suyu olacak

Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan ve Türkiye turizmine kazandırılan “Efeler Yolu” projesi, Bornova’dan başlayarak yedi ilçenin, tüm tarihi ve doğal güzelliklerini gözler önüne seriyor. İlk “Efeler Yolu Pasaportu”nun sahibi olan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Ödemiş ilçesine bağlı Çobanlar Köyü-Lübbey Köyü'nü kapsayan 9'uncu etap yürüyüşünü gerçekleştirdi

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından hazırlanan ve Türkiye turizmine kazandırılan “Efeler Yolu” projesi, Bornova’dan başlayarak 7 ilçeyi kapsayan tarihi bir rota sunuyor. Bu rota, Kemalpaşa, Bayındır, Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire ve Selçuk ilçelerinin doğal ve kültürel güzelliklerini gözler önüne seriyor. Projenin yürütücüsü Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya'nın liderliğinde hayata geçirilen Efeler Yolu, hem bölge turizmine katkı sağlıyor hem de yerel halkı kültürel ve ekonomik anlamda güçlendiriyor.

50 milyon TL hibe desteği

Efeler Yolu’nun 9’uncu etabında Ödemiş ilçesinin Çobanlar Köyü ile Lübbey Köyü arasında gerçekleştirilen yürüyüşü, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, gaziler eşliğinde tamamladı. Yürüyüşün ardından, Dr. Elban, projeye olan desteği vurgulayarak, Efeler Yolu Dost İşletmeleri ağına 50 milyon TL’lik hibe desteği vereceklerini duyurdu. Ayrıca, Efeler Yolu'na yapılan yatırımlar ve restorasyon çalışmalarına 10 milyon TL'nin üzerinde bütçe ayırdıklarını belirtti.

Estonya'dan ödül

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Efeler Yolu'nun uluslararası düzeyde tanınan bir proje olduğunu ifade etti. Bu projeyle, bölgenin doğal güzelliklerinin daha fazla tanıtılması hedeflenirken, projenin Estonya’da ödül aldığını belirtti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak, bu projeye olan katkılarını sürdüreceklerini, bölge ekonomisine katkı sağlamak için kamu kurumlarıyla iş birliğine devam edeceklerini açıkladı.

28 etaptan oluşuyor

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Özkaya, Efeler Yolu’nun her köyde yerel halkla iş birliği yaparak, bölgenin kültürünü ve kimliğini yansıtan bir deneyim sunduğunu belirtti. Efeler Yolu, toplam 28 etaptan oluşuyor ve her etapta köy mührü bulunan Efeler Yolu Pasaportu, yürüyüşçülere dağıtılıyor. Pasaportlarını tamamlayan ve Altın Mühür kazanan yürüyüşçüler, sertifikalarını internet üzerinden alıyorlar.

Göçü engelleme hedefi

Efeler Yolu’nun, köylerin doğal, tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerini tanıtmanın yanı sıra, yeni ekonomik faaliyet alanları yaratmayı hedeflediğini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, tarım ve hayvancılık üzerinden sağlanan ekonomiyi desteklemeyi amaçladıklarını da belirtti. Ayrıca, gençlerin doğdukları topraklarda daha mutlu olmalarını sağlayarak göçü engellemeyi ve Efe/Zeybek kültürünü uluslararası alanda tanıtmayı hedeflediklerini vurguladı.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }