İzmir

EÜ Etnografya Müzesi'nde, dokumalarda kullanılan motifler tanıtıldı

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi “Müze Söyleşileri” kapsamında "Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Envanterindeki Dokumalarda Görülen Motifler" söyleşisi düzenledi. Sanat Tarihçisi Şükran Burhanlı, TÜBİTAK 2209 projesinde incelediği müze envanterine kayıtlı 19 adet dokuma eser üzerinde yer alan motif ve sembolleri ayrıntılarıyla anlattı

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi, “Müze Söyleşileri” etkinlikleri kapsamında önemli bir söyleşi düzenledi. “Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Envanterindeki Dokumalarda Görülen Motifler” başlıklı etkinlik, müze müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko'nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Konuşmacı olarak ise Sanat Tarihçisi Şükran Burhanlı yer aldı. Burhanlı, Doç. Dr. Canko danışmanlığında yürütülen TÜBİTAK 2209 projesi kapsamında incelediği müze envanterine kayıtlı 19 dokuma eserdeki motifleri ayrıntılı bir şekilde katılımcılara tanıttı.

Halı dokumaları hakkında

Burhanlı, dokuma tarihinin net olarak bilinmemekle birlikte, bazı araştırmalara göre ilk dokumaların temellerinin bitkileri taklit etmeye dayandığını belirtti. Neolitik dönemde yerleşik hayata geçişle birlikte, yünlü dokumaların başladığına ve Pazırık halısının bilinen en eski halı olduğuna dikkat çekti.

Motiflerin anlam ve önemi

Söyleşide, kullanılan motiflerin anlamlarına da değinildi. Şükran Burhanlı, Anadolu’nun tarihsel ve toplumsal yapısının, halkın inançları, günlük yaşamı ve doğaya olan bağlılığının motiflere yansıdığını vurguladı. Örneğin, "Elibelinde Motifi"nin dişiliği, bereketi, uğuru ve mutluluğu simgelerken, "Koçboynuzu Motifi"nin güç, erkeklik ve kahramanlık sembolü olduğunu ifade etti. Ayrıca, "Hayat Ağacı Motifi"nin evrenin sürekli değişimini sembolize ettiğini belirtti. Kuş motiflerinin ise farklı anlamlar taşıdığına, bülbülün iyi şansı simgelerken, karganın kötü şansın işareti olabileceğine dikkat çekti. Pıtrak Motifi’nin de bolluk ve bereketin yanı sıra, kötü bakışlardan korunma amacıyla kullanıldığını aktardı.

Katılımcıların sorularını yanıtladı

Söyleşinin sonunda, katılımcılar Şükran Burhanlı’ya motiflerle ilgili sorular sordular. Burhanlı, soruları yanıtlayarak, katılımcıların geleneksel dokumalar hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağladı. Etkinlik, Doç. Dr. Dilek Maktal Canko’nun, Şükran Burhanlı’ya teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }