Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora Öğrencisi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Öğr. Gör. Sevda Tüzün Özdemir’in yürütücülüğünde ve EÜ Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan’ın  danışmanlığında geliştirilen “Hemodiyaliz Hastalarına Yönelik Geliştirilen Yapay Zeka Destekli Mobil Öğrenmenin Beslenme ve Sıvı Alımı Kontrolü ve Bireysel Yönetime Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Bu proje ile hemodiyaliz hastalarının beslenme ve sıvı takibini iyileştirmek amacıyla yapay zeka destekli bir mobil eğitim programı geliştirilmesi amaçlanıyor.

Proje eksiklikleri giderecek

Proje hakkında bilgi veren danışman Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, mevcut çalışmaların çoğunda hemodiyaliz hastalarına yönelik eğitim materyallerinin yer aldığını ancak hastaların beslenme ve sıvı alımına yönelik bir mobil uygulamanın bulunmadığını belirtti. Ayrıca, hastaların günlük sıvı takibini kolaylaştıracak ve bireysel yönetimlerini artıracak bir sistemin eksik olduğunu ifade etti. Proje ile bu eksiklikleri gidermeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Yeşilbalkan, hastaların beslenme ve sıvı alımını takip etmelerini sağlayacak bir mobil uygulama geliştireceklerini söyledi.

Sağlık sektörüne yenilik sunuyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi makamında ağırlayarak, ekip üyelerine başarılar diledi ve projeyi değerlendirdi. Prof. Dr. Budak, yapay zeka ve sanal gerçeklik teknolojilerinin sağlık sektörüne sunduğu yenilikleri vurgulayarak, bu tür projelerin sağlık alanında önemli bir devrim niteliği taşıdığını belirtti. Hemodiyaliz hastalarına yönelik geliştirilen bu yenilikçi proje için emeği geçenleri tebrik etti.

Danışmanlığını Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan’ın yürütücülüğünü ise Öğr. Gör. Sevda Tüzün Özdemir’in yaptığı projede, EÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mümtaz Yılmaz araştırmacı olarak yer alıyor.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu