İzmir

EÜ kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda kalp ve damar tutulumunu önceden belirleyecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İpek Kaplan Bulut’un yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklendi. Proje, kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda kalp ve damar tutulumunu erken belirlemek için geliştirildi. Bu çalışma, çocukların daha sağlıklı yaşamalarını sağlamaya katkı sunacak

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde yürütülen bir proje, kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda erken teşhis için önemli bir adım attı. Doç. Dr. İpek Kaplan Bulut’un yürütücülüğünü yaptığı “Kronik böbrek hastalığı olan çocuk hastaların klinik-laboratuvar bulguları, sklerostin düzeyi ve sol atriyum strain ölçümleri kullanarak prognostik değerlerinin belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 programı kapsamında destek aldı.

Nitelikli projeler devam ediyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek, bu çalışmanın çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sunacağını ifade etti. Prof. Dr. Budak, üniversitenin disiplinler arası bilimsel iş birliğiyle nitelikli projeler üretmeye devam ettiğini ve bu projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Erken teşhis önemli

Projenin detayları hakkında bilgi veren Doç. Dr. İpek Kaplan Bulut, kronik böbrek hastalığının sadece böbrekleri değil, aynı zamanda kemik-mineral metabolizması ve kardiyovasküler sistemi de etkilediğini söyledi. Çocuklarda bu etkilenmenin erken teşhis edilmesinin, ilerleyen dönemlerde ciddi komplikasyonların önüne geçebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Bulut, sklerostin düzeyi ve ekokardiyografi ölçümleri ile bu sürecin daha iyi izlenebileceğini ifade etti.

Çocukların daha sağlıklı yaşamaları için

Doç. Dr. Bulut, projede sklerostin adı verilen bir belirtecin kemik mineral metabolizması ve kardiyovasküler etkilenme ile ilişkisini araştıracaklarını belirtti. Ayrıca, ekokardiyografi yardımıyla kalp etkilenmesinin daha erken saptanması hedefleniyor. Elde edilecek sonuçların, bu problemlerin ortaya çıkmasını önlemeye yönelik çalışmalar için yol gösterici olacağını dile getirdi.

Proje ekibinde, Prof. Dr. Ahmet Keskinoğlu, Prof. Dr. Pembe Keskinoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Eser Doğan, Uzm. Dr. Özgür Özdemir Şimşek, Doç. Dr. Buket Kosova, Doç. Dr. Seçil Conkar Tunçay ve Dr. Nur Beril Özden gibi alanında uzman isimler yer alıyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }