Evlerde kullanılmayan veya süresi dolmuş ilaçlar, çevre ve insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Orhan, bu ilaçların kontrolsüz şekilde çöpe atılması veya lavaboya dökülmesinin ciddi çevresel sorunlara yol açtığını belirtti. Kimyasal yapısı bozulan ilaçların tedavi edici etkilerini kaybedebileceğini ve toksik maddelere dönüşebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Orhan, bu durumun doğrudan sağlık ve ekosistem üzerinde zararlı etkiler yarattığını ifade etti.
İlaçlar da gıdalar gibi bozuluyor
Antibiyotiklerin çevreye atılması, çevredeki bakteriler üzerinde direnç gelişmesine yol açabiliyor. Prof. Dr. Orhan, bu durumun, hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkisiz hale gelmesine neden olduğunu söyledi. Ayrıca, çevresel ilaç kirliliğinin, doğadaki biyolojik çeşitliliği bozarak ekolojik dengeyi tehdit ettiğini belirtti.
Geri dönüşüm yöntemi
İlaçların çevresel etkilerini azaltmak için geri dönüşümün önemine değinen Prof. Dr. Orhan, bu süreçte kullanılan yöntemlerden birinin yakma işlemi olduğunu ancak bu yöntemin yeni zararlı kimyasallar üretebildiği için tercih edilmediğini aktardı. Geri dönüşümle ilaç moleküllerinin tekrar kullanılabilir hale getirilebileceğini belirten Prof. Dr. Orhan, bu yöntemin maliyetli olduğunu ve sınırlı ölçekte uygulandığını dile getirdi.
Toplumun bilinçlenmesi gerekiyor
İlaçların geri dönüşümü konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Orhan, Ege Üniversitesi ve İzmir Eczacı Odası iş birliğiyle başlatılan projeyi hatırlattı. Bu proje kapsamında, belirli eczaneler iade noktası olarak seçilmiş ve geri dönüşüm kutuları yerleştirilmişti. Prof. Dr. Orhan, bu bilgilendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, toplumun süresi dolmuş ilaçları eczanelere teslim ederek, çevreye zarar vermesinin önüne geçebileceğini söyledi.
Eczanelere teslim edilmeli
Prof. Dr. Orhan, tüm vatandaşların bilinçli bir şekilde hareket ederek kullanılmayan ilaçlarını eczanelere teslim etmeleri gerektiğini vurguladı. Bu yaklaşımın, çevresel zararları azaltmanın yanı sıra ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını ifade etti. Prof. Dr. Orhan, ilaç geri dönüşümünün yalnızca çevreyi korumakla kalmayıp, sağlık harcamalarının da azalmasına yardımcı olacağını aktardı.