Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akkaya, “NARNIA” adlı araştırma projesiyle, Avrupa Birliği tarafından desteklenen prestijli Ufuk Avrupa – Marie Sklodowska Curie Aksiyonları HORIZON-MSCA-2023-PF-01 çağrısı kapsamında finansman almaya hak kazandı. Bu proje, beyin aktivitesinin sürdürülebilirliğini ve nörovasküler eşleşme ile serebral otoregülasyon arasındaki ilişkinin daha derinlemesine anlaşılmasını hedefliyor.
Uluslararasılaşma misyonuna katkı
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akkaya’yı makamında ağırlayarak, uluslararası düzeydeki projelere katkı sağladığı için tebrik etti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda, yurt dışına yönelik projelerin büyük önem taşıdığını ve Dr. Akkaya’nın projesinin de bu bağlamda büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
Yeni araştırma fırsatları sunacak
Dr. Öğr. Üyesi Akkaya, projesi hakkında yaptığı açıklamada, beyin aktivitesini ve nörovasküler eşleşmeyi incelemeyi amaçladıklarını belirtti. Serebral hemodinami ve nöronal aktivite arasındaki etkileşimi anlamak için geliştirecekleri yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemiyle, bu karmaşık ilişkiyi çözmeyi hedeflediklerini söyledi. Dr. Akkaya, bu araştırmanın beyin hastalıklarının anlaşılması ve tedavisinde yeni fırsatlar sunabileceği gibi, üniversitesinin uluslararası iş birliklerini güçlendireceğine de dikkat çekti.
Bilimsel çalışmalarını İspanya'nın Barcelona şehrindeki Fotonik Bilimler Enstitüsü’nde (Institute of Photonic Sciences, ICFO) sürdürecek olan Dr. Akkaya, aynı zamanda dünya çapındaki bilim insanlarıyla ortaklaşa yeni araştırma fırsatları yaratmayı amaçlıyor.