Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Türkiye’de her üç kişiden biri sigara kullanıyor ve özellikle erkek nüfusta bu oran daha da yüksek. Sigara tüketiminin geçmiş yıllarda azalma eğilimi gösterdiğini belirten Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Görkem Yararbaş, son yıllarda bu trendin tersine döndüğünü ve tüketimin yeniden yükseldiğini söyledi.

Özellikle yeni nesil tütün ürünleri ve nargile kullanımındaki artışın gençler için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Yararbaş, tütün kullanımının uzun vadeli sağlık etkilerinin zamanla daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacağını vurguladı.

Sigarayı bırakmak için denemeler yapılmalı

Sigara bırakma sürecinin bireysel çabayla gerçekleşebileceğini ancak genellikle birden fazla denemeyi gerektirdiğini belirten Doç. Dr. Yararbaş, kalıcı olarak sigarayı bırakan kişilerin büyük çoğunluğunun, geçmişte birkaç kez bırakma girişiminde bulunduğunu aktararak, bu nedenle, başarısız denemelerden korkmamak ve her denemede yeni bir beceri kazandığını bilerek ilerlemek gerektiğini ifade etti.

Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen bireylerin ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’ndan bilgi alabileceğini ve sigara bırakma polikliniklerinden randevu oluşturabileceğini belirtti.

Farkındalık için önemli fırsat

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nün, sigara içenler için bırakma sürecine adım atma konusunda önemli bir fırsat sunduğunu söyleyen Doç. Dr. Yararbaş, bu günün sadece bireyleri bilinçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda bağımlılıkla mücadele eden uzmanlar için de iş birliği fırsatları yarattığını ifade etti. Sigara kullanımının bir alışkanlık haline geldiğini ve bu alışkanlığın kırılmasının zaman aldığını belirterek, bu tür özel günlerin sigarayı bırakma fikrini gündeme taşımada etkili olduğunu dile getirdi.

Desteğe ihtiyaç duyanların yanında

2011 yılından bu yana sigara bağımlılığını sona erdirmek için çeşitli çalışmalar yürüten Ege Üniversitesi Sigara Bırakma Polikliniği, bireylere tedavi ve psikolojik destek hizmeti sunmaya devam ediyor. Teknolojik imkanların gelişmesiyle birlikte web tabanlı psikolojik destek sistemlerini de devreye aldıklarını belirten Doç. Dr. Yararbaş, bireylerin hem yüz yüze hem de online görüşmeler yoluyla sigara bırakma sürecinde destek alabileceğini aktardı.

Muhabir: Nazlı Şentürk