Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, “Resimli Türkiye Florası Projesi” kapsamında önemli bir adım daha attı. Bu proje, Türkiye’nin flora çeşitliliğini bilimsel ve estetik açıdan belgelemeyi hedefliyor. EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen bitki çizim kursu, Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliğini resmederek, bu alandaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamayı amaçlıyor.

Çok zengin bir flora

EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Türkiye’nin dünyadaki en zengin bitki floralarından birine sahip olduğunu belirterek, bu projeyle biyolojik çeşitliliğin belgelenmesinin yanı sıra, Türk halkının bitki çeşitliliği konusunda doğrudan bilgilendirilmesinin sağlanacağını vurguladı. Prof. Dr. Yıldırım, ayrıca biyoçeşitliliği korumak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için çalışmaların hızla devam edeceğini ifade etti.

Bin 500 bitkinin çizimi tamamlandı

Projede yer alan bilimsel bitki çizimlerine, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ressamlar katkı sağlıyor. Kurs kapsamında yapılan çizimler, ‘Resimli Türkiye Florası’ adlı 30 ciltlik eserde yer alacak. Türkiye’de doğal olarak yayılış gösteren yaklaşık 12 bin bitki taksonunun çizimi için çalışmalarının devam ettiğini aktaran Uzman Biyolog Fatma Şen Gökmen, projede bin 500’ün üzerinde bitkinin çizimlerinin tamamlandığını ve bu süreçte bilimsel doğruluğun yanı sıra estetik açıdan da okura hitap etmeyi hedeflediklerini belirtti. Gökmen, bitkilerin tüm yaşam döngüsünü ve özelliklerini tek bir eserde sunmanın önemli olduğunu dile getirdi.

90’dan fazla ressam katkı verdi

Projeye katkı veren isimler arasında 82 aktif ressam bulunurken, toplamda 90’dan fazla sanatçı bu projeye gönüllü olarak katkıda bulundu. "Resimli Türkiye Florası" projesi, Türkçe bitki adlarını belirleyip, tüm bitkilerin resmi kayıtlarını oluşturmayı amaçlayarak, hem bilim dünyasına hem de halka büyük bir hizmet sunmayı hedefliyor.

Muhabir: Canan Kaya