İzmir

EÜ'de Türkiye'nin kurtuluş sürecindeki ekonomi politikaları anlatıldı

Ege Üniversitesi tarafından, “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında Eczacılık Fakültesi'nde “Kurtuluş ve Kurtuluşta Ekonomi - Atatürk’ün Ekonomi Politikası” konulu konferans düzenlendi. Etkinlikte, Türkiye'nin kurtuluş sürecinde izlediği ekonomi politikalarının önemi ele alındı

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ), geleneksel olarak düzenlediği "Cumhuriyet ve Atatürk Günleri" etkinlikleri kapsamında, Eczacılık Fakültesi'nde "Kurtuluş ve Kurtuluşta Ekonomi - Atatürk’ün Ekonomi Politikası" konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe konuşmacı olarak EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Mehmet Ali Durmuş katıldı. Konferans sırasında, Türkiye'nin kurtuluş sürecinde uygulanan ekonomi politikalarının önemi vurgulandı.

Politika değişiklikleri

Öğr. Gör. Durmuş, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki değişimlere uyum sağlamak zorunda olduğunu belirterek, bu çerçevede yapılan politika değişikliklerine değindi. Yenileşme hareketlerinin, Pasarofça Anlaşması'ndan sonra Lale Devri ile başlayarak çeşitli padişahlarla devam ettiğini aktaran Öğr. Gör. Durmuş, ilk olarak askeri alanda yapılan yeniliklerin, daha sonra siyasal, sosyal ve hukuki alanlarda da kendini gösterdiğini belirtti. Öğr. Gör. Durmuş, bu yeniliklerin ardından pazar kontrolünün, Osmanlı'dan İngilizlerin eline geçtiğini ifade etti.

Yıllık büyüme yüzde 9

Cumhuriyetin kuruluşu, inkılaplar ve bunların sağladığı yeniliklere de değinen Öğr. Gör. Durmuş, serbest piyasa ekonomisinden devletçiliğe (karma ekonomi modeline) geçiş ile İzmir İktisat Kongresi gibi önemli konular hakkında bilgiler sundu. 1923-1938 yılları arasında Türkiye'nin büyüme hızı üzerinde durarak, 1931-1938 yılları arasında yıllık büyümenin yaklaşık yüzde 9 civarında olduğunu dile getirdi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }