Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye Ulusal Ajansı iş birliğiyle düzenlenen “Yıldızlar Ligi: Erasmus Plus Merkezi Projeler Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı’nın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Erasmus+ programının sunduğu fırsatlar, öğrenciler ve akademisyenlerle paylaşıldı.
Uluslararasılaşmada öncü
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, uluslararası iş birliklerinin yükseköğretimde artık bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, üniversitenin bu alandaki çalışmalarını anlattı. Prof. Dr. Budak, 117 farklı ülkeden 2 bin 638 uluslararası öğrenciyi ağırladıklarını ve Erasmus+ programı kapsamında 556 ikili anlaşmaya sahip olduklarını vurguladı. Bu anlaşmalar sayesinde, 2 binden fazla öğrencinin eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında sürdürme fırsatı yakaladığını ifade etti.
42 projede yer aldı
Ege Üniversitesi’nin Erasmus+ programı çerçevesinde toplam 42 projede yer aldığını belirten Prof. Dr. Budak, projelerin 23’ünde koordinatörlük rolü üstlenildiğini dile getirdi. Üniversitenin 2024 dönemi için 1 milyon Avro’yu aşkın bütçe ile Türkiye’deki üniversiteler arasında 6. sırada yer aldığını ifade ederek, bu başarıların uluslararası iş birliği ve mükemmeliyet hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olduğunu söyledi.
Ege Üniversitesi'nin başarısı
Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, ajansın her yıl artan bütçe ve proje desteği ile Erasmus+ programına katkı sağladığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa’da en çok proje başvurusu alan ulusal ajans olduğunu ifade eden Astarcı, Ege Üniversitesi’nin bu başarıya olan katkısını övdü. Astarcı, Brüksel'deki merkezi ajanslardan son iki yılda 22 milyon Avro hibe almayı başardıklarını ve bu başarıda Ege Üniversitesi gibi üniversitelerin payının büyük olduğunu dile getirdi.
Bilgilendirme sunumları
Gün boyu süren etkinlikte, Türkiye Ulusal Ajansı yetkilileri tarafından Erasmus+ Merkezi Projeleri hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı. Özellikle KA171 projelerinin önemine değinilerek, Türkiye’nin uluslararası açılımına yönelik fırsatlar ele alındı. Etkinlik kapsamında ayrıca, ajansın hayata geçireceği mobil uygulama ile projelerin ve öğrenci hareketliliğinin daha etkin takip edilebileceği duyuruldu.
Eğitim köprüleri
Ege Üniversitesi’nin Azerbaycan ve Özbekistan ile yürüttüğü çift diploma programlarına da değinen Prof. Dr. Budak, bu girişimlerin Türk yükseköğretimine ve uluslararası öğrenci hareketliliğine katkı sağladığını belirtti. Prof. Dr. Budak, bu tür programların eğitim köprüleri kurarak hem akademik hem de kültürel ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı.