Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şenay Şanlıer, Doç. Dr. Güliz Ak Demiroz ve araştırma ekibi, akciğer kanseri tedavisinde çığır açabilecek nitelikte bir projeye imza attı. “Ultrases Duyarlı Manyetik Hedefli Nano İlaç Taşıyıcı Sistem” adını taşıyan bu yenilikçi teknoloji, Avrupa patent ofisi tarafından tescillenerek uluslararası düzeyde tanındı. TÜBİTAK 1003 Programı kapsamında gerçekleşen proje ile akciğer kanserinin inhaler yoldan tedavisinin sağlanması hedefleniyor.
Hedefli ve etkin tedavi
TÜBİTAK 1003 Programı kapsamında desteklenen projede, manyetik alan ve ultrases duyarlılığıyla çalışan, aynı anda iki farklı etken madde taşıyan bir nano sistem geliştirildi. Sistem, akciğer kanserinin hedefe yönelik tedavisini mümkün kılarken, inhaler yoluyla doğrudan uygulamaya olanak tanıyor. Prof. Dr. Şanlı Şanlıer, yapılan in vitro, in vivo ve ex vivo çalışmalarla sistemin etkinliğinin bilimsel olarak da kanıtlandığını ifade etti.
Sağlık alanında öne çıkan projeler
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılarını kutladı. Rektör Prof. Dr. Budak, sağlık alanında üniversitenin vizyoner projelerle ön plana çıktığını vurguladı ve araştırma grubunun elde ettiği Avrupa patenti ile bu başarıyı taçlandırdığını söyledi.