Hayat

Asgari ücret görüşmeleri başlıyor: İşçi ve işveren karşı karşıya!

Kullanıcılar merak ediyor: Asgari ücret zammı için geri sayım başladı! Peki, işçi ve işveren temsilcileri neyi tartışacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Detaylar yakında netleşecek

Abone Ol

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2025 asgari ücret zammı için geri sayım başladı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 10 Aralık’ta ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantılarda yeni yıl için asgari ücret belirleme çalışmaları başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantılar öncesinde yaptığı açıklamada, zam kriterlerine dair önemli bilgiler paylaştı.

"Vatandaşlarımızı Enflasyona Ezdirmeyeceğiz" Yaklaşık 7 milyon çalışanın doğrudan etkileneceği asgari ücret artışı konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, hem işçi hem de işveren için ortak bir çözüm arayışında olduklarını ifade etti. Işıkhan, “Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek bir tutarla, maksimum fayda sağlayacak bir rakam belirlemek için çalışıyoruz” dedi.

2024 yılında asgari ücrette yapılan artışı hatırlatan Bakan Işıkhan, Ocak-Aralık dönemi için net 17.002,12 TL olarak belirlenen asgari ücretin bir önceki döneme göre %49 artırıldığını belirtti. 2002 yılında 184,25 TL olan net asgari ücretin, 2024 yılı itibarıyla nominal olarak 92 katına, reel olarak ise %309’luk bir artışa ulaştığını sözlerine ekledi.

Çalışma hayatındaki dönüşümlere dikkat çeken Işıkhan, dünyada uygulanan “Sıfır Saat Sözleşmeler, Mini İşler, Faaliyet Bazlı Çalışma ve Dijital Platform Çalışmaları” gibi yeni nesil çalışma modellerini incelediklerini belirtti. Bu modellerin özellikle kadın, genç ve engelli çalışanlar açısından önem taşıdığını ifade eden Bakan Işıkhan, “İşçi haklarından taviz vermeden, işçi ve işverenin mutabakatını esas alacağız” diye konuştu. Sosyal diyalog mekanizmalarının etkin şekilde işletilmesinin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

Bakan Işıkhan, istihdamın artırılması ve dezavantajlı grupların desteklenmesi amacıyla uygulanan SGK prim teşviklerine de değindi. Toplamda 15 teşvik uygulandığını ifade eden Işıkhan, bunlardan 13’ünün işyerlerine, 2’sinin ise sigortalılara yönelik olduğunu belirtti. 2002’den bu yana aktif sigortalı sayısında %112, işyeri sayısında ise %200 artış sağlandığını hatırlatarak, 2024 itibarıyla 2,1 milyon işyeri ve 13,3 milyon sigortalının bu teşviklerden yararlandığını açıkladı. Son 22 yılda teşvik tutarının toplamda 889,5 milyar TL’ye ulaştığını da sözlerine ekledi. Yeni Dönemde Daha Fazla Destek Sağlanacak Teşviklerin etkinliğinin artırılarak devam edeceğini belirten Bakan Işıkhan, kayıtlı istihdamın yaygınlaştırılmasının temel hedeflerden biri olduğunu söyledi. Vergi istisna ve muafiyetlerinin daraltılmasına ilişkin açıklamalara da değinen Işıkhan, teşviklerin sürdürülebilir şekilde destekleneceğini ifade etti.