Hayat

Coğrafi işaretli Kırkağaç kavunu askıya alındı

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde, coğrafi işaret tescilli kavunun hasadı iklim nedeniyle gecikmeli tamamlandı. 30 bin tonluk rekoltenin 20 bin tonu doğrudan satılırken, kalan 10 bin ton kış aylarında tüketilmek üzere depolara alındı

Abone Ol

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde, tadı, aroması ve dayanıklılığıyla öne çıkan coğrafi işaret tescilli Kırkağaç kavununun hasadı, iklim şartları nedeniyle gecikmeli olarak tamamlandı. Bu yıl 10 bin dekar alandan 30 bin ton kavun elde edilirken, bunlardan 20 bin tonu doğrudan satıldı, geri kalan 10 bin ton ise kış aylarında tüketilmek üzere depolarda saklanmaya alındı. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, "Yazın 5 TL olan kavunları astıktan sonra, kış aylarında kilosunu 20 TL'den satıyoruz" dedi.

Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret alarak ün kazanmış ve dayanıklılığıyla bilinen bir ürün olarak bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak hasat gecikti. 30 bin tonluk rekoltenin 20 bin tonu doğrudan satışa sunulurken, kalan 10 bin ton kavun, battaniyelere sarılıp özel depolara taşındı ve tek tek iple bağlanarak askıya alındı. Çürümeye dayanıklı olan, aroması ve sert kabuğu ile bilinen bu kavunlar, kış aylarının sonlarına kadar tahta direklerde asılı olarak kalacak. Kavunlar, özellikle kış aylarında daha yüksek fiyatlarla satıldığı için üreticiler bu şekilde depolama yapmayı tercih ediyor.

Emin Özarı, kavunları asarak amaçlarının üreticilerin daha fazla kazanması olduğunu belirterek, "Kavunumuzun en önemli özelliği dayanıklılığıdır. Mayıs ayında eker, ağustos sonunda hasat ederiz. Bu yıl ilkbahar yağışları fazla olduğu için hasadımız eylül ortalarına kadar gecikti. Hasadı yapılan ürünlerimizi depolarımıza astık. Yazın fiyatlar düşük oluyor, bu yüzden çiftçimizin daha çok kazanabilmesi için kavunlarımızı özel depolarımızda muhafaza ediyoruz" dedi.

Özarı ayrıca, sarı dilimli Karakurt kavununun üretim alanının büyüdüğünü ve tüketiciler tarafından daha fazla tercih edildiğini söyledi. "Kırkağaç kavunu denince akla gelen meşhur altınbaş kavunumuzdan 2 bin dekar alanda, sarı dilimli Karakurt kavunumuzdan ise 8 bin dekar alanda üretim yaptık. Sarı dilimli kavunumuz daha çok tercih edildiği için üretim sahası genişledi. İlçemizde her yıl olduğu gibi 10 bin dekar alanda kavun dikimi yapıldı ve 30 bin ton rekolte aldık" dedi.

Ayrıca, Karakurt sarı dilimli kavunu için de coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirten Özarı, "2008 yılında Kırkağaç altınbaş kavunumuza coğrafi işaret aldık. Şimdi de sarı dilimli kavunumuz için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk ve çalışmalar sürüyor" diye ekledi.

Kavun üreticisi Bülent Somalıoğlu ise bu yıl verimin yüksek olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti. "100 dekar alanda 200 ton kavun hasat ettim. Yazın fiyatlar düşüktü ama şu an iyi seviyelere geldi. Kalitesi, tatlı olması ve büyüklüğü çok iyi. Bu nedenle aralık ayında da satılacağına inanıyorum" dedi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }