Ege Denizi'nde meydana gelen depremler, Santorini adasındaki volkan yatağını kaydırdı. Uzmanlar, bu hareketin adadaki volkanik etkinlik üzerinde etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Yapılan açıklamalara göre, bu tür kaymalar, potansiyel patlamaların habercisi olabilir
Ege Denizi'nde gerçekleşen depremler nedeniyle Santorini Adası'nda olağanüstü hal ilan edildiği ve adada volkanik tehlikenin arttığı bildiriliyor.
Ege Denizi'ndeki 4.0 büyüklüğünde ve üzerindeki depremlerle sarsılmaya devam eden adada, denizaltındaki volkanlardan gaz çıkışı olduğu belirtiliyor.
Deprem fırtınası sırasında yapılan ölçümler, "kaldera" olarak adlandırılan, volkanik patlamalar sonucunda toprağın çökmesiyle oluşmuş alanın kaymaya başladığını gösteriyor.
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, son aylarda volkan yatağında gözlemlenen değişiklikleri açıkladı
Ganas, tabanın 4 santimetre yükseldiğini ve volkan yatağının 6 santimetre yatay olarak hareket ettiğini belirtti. Ancak, geçmişte de benzer değişimlerin gözlemlendiğini ve bunların patlama ile sonuçlanmadığını, bu yüzden şu an için endişe verici bir durum olmadığını söyledi.
Ganas, bunun bir teşvik etkisi sonucu meydana geldiğini ve bu değişimlerin magma hareketliliğinin bir sonucu olabileceğini öne sürdü.
Yunan bilim insanı Kostas Synolakis ise bölgedeki volkanik patlamaların mümkün olduğunu, fakat bu patlamaların büyük bir güçle olmayacağını ifade etti.
Synolakis, Kaldera bölgesindeki zemin deformasyonlarının yaz aylarından itibaren başladığını ve Kolumbo'dan çıkan deniz altı gazlarının sismik titreşimler ve volkanik sıvıların yüzeye doğru hareketiyle birleşmesinin patlama olasılığını artırdığını belirtti. Ancak, bu patlamaların devasa büyüklükte olmayacağına dair bir öngörüde bulundu.
Santorini yakınlarındaki Kolumbo denizaltı volkanının patlaması durumunda, büyük bir tsunami dalgasının oluşabileceği ve çevre adalarda zehirli gazların etkisiyle ölümler yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.