İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri, bölgedeki deniz ekosisteminin ciddi bir tehdit altında olduğunu gözler önüne seriyor. Son günlerde artış gösteren balık ölümleri, hem deniz canlıları hem de çevre sakinleri için endişe verici bir durum oluşturdu. İşte acı manzaralar...
İzmir Körfezi'nde Bayraklı ilçesi sahilinde görülen balık ölümleri ve kötü koku, Karşıyaka sahiline kadar yayıldı
20 Ağustos'ta Bayraklı'nın Turan mevkisinde ölü balıkların kıyıya vurması ve kötü kokunun yayılması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri denizde temizlik çalışmaları başlattı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, su ve ölü balık örneklerini laboratuvar incelemesi için topladı.
Körfezde deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü, balık ölümlerinin Karşıyaka Bostanlı sahiline kadar yayıldığı görüldü.
Denizde çok sayıda ölü balığın yüzeye çıktığı ve sahile vurduğu tespit edildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Esin Suzer, İzmir Körfezi'nde 1999 yılından itibaren çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Körfezde mevcut bir arıtma sistemi olmasına rağmen nüfus yoğunluğunun yüksek olduğunu ifade eden Suzer, bu durumun evsel ve endüstriyel kirliliği artırdığını söyledi.
Ayrıca, yüksek sıcaklıkların mikro alglerin patlamasına yol açtığını ve bu durumun sudaki oksijen seviyelerini düşürdüğünü ekledi.
Oksijen eksikliğinin balık ölümlerine neden olduğunu vurgulayan Suzer, iç körfezdeki yavaş akıntı sisteminin de bu tür olaylara zemin hazırladığını belirtti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir Körfezi'nin Türkiye'nin en düşük su kalitesine sahip bölgelerinden biri olduğunu ifade etti.
Balık ölümlerinin başlıca nedeninin kirliliğe bağlı oksijen eksikliği olduğunu belirten Taşkın, sıcak hava koşullarının da bu durumu etkilediğini söyledi.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise “İzmir Körfezi'nde plankton patlaması bayağıdır var. Balık ölümlerinin temel sebebi planktonlar. Deniz suyunda her 1 litrede yaklaşık 1 milyon plankton vardır.
Sıcaklık ve ortamdaki kirlilik artınca sayıları 2 milyona çıkınca ortamda oksijen bırakmazlar. Bunların zehirli olan türleri nedeniyle balıklar ölür. İlk defa İzmir Körfezi'nde 1955 yılında plankton patlaması olmuştu. Türkiye denizlerini maalesef fosseptik olarak kullanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Kaynak: İzmir Körfezi'nde Felaketin Boyutu Artıyor: Her Yer Ölü Balık
Balık ölümlerinin yanı sıra, körfezin renginin de kırmıza döndüğü gözlemlendi. Ölen balıklar arasında Çipura, Deniz Levreği gibi balıklar bulunuyor.
Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez ise, bölgedeki yoğun koku nedeniyle ölü balıkların hızla toplanmasını talep etti.