Muğla'nın dünyaca ünlü 3 bin yıllık liman kenti 'Kaunos'un hikayesi...
Muğla'nın Çandır Mahallesi'nde bulunan 3 bin yıllık Kaunos Antik Kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan bu kadim liman kenti, kaya mezarları ve Demeter Tapınağı ile dikkat çekiyor
Abone Ol
Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi'nde bulunan 3.000 yıllık Kaunos Antik Kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik dönemde Dalyan Çayı'nın etrafında kurulu olan bu liman kenti, zamanla denizin alüvyonlarla dolması nedeniyle kıyıdan uzaklaşmıştır.
Kaunos'un kuruluşuna dair mitolojik bir hikâye bulunmaktadır. Miletos'un ikiz çocukları olan Kaunos ve Biblis birlikte büyümüşlerdir. Biblis, ikizine derin bir sevgi beslemiş ve bu duygusunu ona bir mektupla iletmiştir. Kaunos, bu durumu reddederek, birlikte yaşamaktan kaçınmıştır. Biblis, Kaunos'u bulmak için yola çıkmış, ancak onu bulamayınca intihar etmiştir. Efsaneye göre, Biblis'in gözyaşlarından oluşan Calbis Nehri, Kaunos'un kurucusunun adını almıştır.
Kaunos, tarih boyunca Persler, Mısır, Rodos, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu gibi farklı egemenlikler altında kalmıştır. Özellikle Roma döneminde önemli bir liman kenti olan Kaunos, zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiştir.
Dalyan Deltası'nın oluşması sonucu denize mesafesi artan bu kadim şehir, günümüzde Ortaca'nın Dalyan Mahallesi'nden de görülebiliyor. Kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve Demeter Kutsal Tapınağı gibi yapılarıyla büyüleyici bir geçmişe sahip olan Kaunos, antik uygarlıkların izlerini taşıyan etkileyici kalıntılarıyla dikkat çekiyor.
Günümüzde Kaunos, kaya mezarları, tiyatro, hamam, agora ve Demeter Tapınağı gibi yapılarıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan bu antik kent, tarih ve arkeoloji meraklıları için önemli bir ziyaret noktasıdır
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Yeni Bakış sitemize
abone olun.