İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teknoloji ve üretim odaklı yenilikçi projelerinden biri olan FabrikaLab İzmir, İzmir Çocuk Meclisi Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda yer alan çocuklara kapılarını açtı. 3D yazıcılar, lazer kesim cihazları, CNC makineleri ve elektronik prototipleme ekipmanları gibi ileri teknoloji araçlarını deneyimleyen çocuklar, hayal ettikleri projeleri nasıl gerçeğe dönüştürebileceklerini öğrendi.
Tamamen ücretsiz hizmet
Yüksek Metalurji ve Malzeme Mühendisi, FabrikaLab İzmir Sorumlusu Melis Başkonuş Demirci, çocuklara fabrikasyon laboratuvarlarının işleyişini ve sunduğu olanakları anlattı. Burada tamamen ücretsiz hizmet verdiklerini belirten Demirci, çocukların ve gençlerin fikirlerini hayata geçirebilmeleri için bu alanı kullanabileceklerini vurguladı.
Çocuklar teknolojiye çok meraklı
Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Deniz Kesimler Çakal, çocukların ilgi alanlarına yönelik deneyim kazanmalarının önemine dikkat çekti. Çocukların sadece teorik bilgiyle değil, uygulamalı olarak da öğrenmelerinin kritik olduğunu belirten Çakal, bu tür ziyaretlerin onların meraklarını gidermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Çocukların teknolojiyi yakından tanıma fırsatı bulduğu etkinlikte, 3D yazıcıda bir projenin basım süreci izletildi ve lazer kesim cihazında çocuklar için hazırlanan madalyaların üretimi gösterildi. Ziyarete katılan çocuklar, FabrikaLab İzmir’in sunduğu imkanlardan etkilendiklerini belirterek, kendi projelerini burada geliştirmek istediklerini dile getirdi.
Fikirleri gerçeğe dönüşecek
10 yaşındaki Mehmet Efe Özgü, proje fikirlerini sürekli bir deftere not aldığını ancak bunların gerçekleşebileceğini hiç düşünmediğini, FabrikaLab İzmir’in sunduğu olanakları görünce hayallerini hayata geçirme konusunda cesaret kazandığını söyledi. Özellikle bisiklet ve motosiklet kullanıcıları için sinyal veren led ışıklı eldiven projesini burada geliştirmeyi hedeflediğini aktardı.
Yeni projeler üretecek
11 yaşındaki Arda Tosyalı, 3 boyutlu yazıcıların protez bacak üretiminde nasıl kullanıldığını öğrendiğini belirterek, teknolojiyle arası iyi olsa da fabrikasyon laboratuvarları hakkında daha önce araştırma yapmadığını, ancak burayı gördükten sonra kendini bu alanda geliştirmek istediğini söyledi.
Proje geliştirmek için burayı kullanacak
Bir diğer katılımcı Kayra Kabakdelen ise yağmur sularıyla tarla sulama sistemi ve akıllı evler gibi projeleri olduğunu ifade ederek, bunları ilerleyen yıllarda FabrikaLab İzmir’de hayata geçirmeyi planladığını kaydetti.