Genç girişimcilere vergi teşviki

Abone Ol

Yeni iş kuran gençlere; faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançların bir kısmını vergi dışı bırakmak, gençlerimizin girişimciliğe yönelimini desteklemek ve iş dünyasına atılmasını kolaylaştırmak maksadıyla gelir vergisi ve sigorta prim teşviki uygulanmaktadır.
Ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 yıl boyunca elde ettikleri kazancın 150.000 TL. tutarındaki kısmı (her yıl için ayrı ayrı uygulanmak üzere) gelir vergisinden istisnadır. Bunun için 29 yaşını aşmamış olmaları ve ilk defa vergi mükellefi olmaları gerekmektedir.
Anonim veya limited şirket ortağı olarak ilk mükellefiyet tesis edilmesi durumunda, vergi mükellefiyeti kurumlar vergisi olması nedeniyle istisna söz konusu değildir. Adi ortaklık veya şahıs şirketi (kollektif şirket gibi) şeklinde oluşumlarda tüm ortakların şartları (yaş ve ilk mükellefiyet) sağlaması gerekmektedir.
Menkul sermaye iradı, kira geliri, ücret geliri gibi başkaca gelirlerinin bulunması durumu istisna uygulamasına engel teşkil etmemektedir. Ölen kişi dolayısıyla eş veya çocukların işi devralması durumunda da istisna uygulaması mevcuttur. Ancak mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunması durumunda istisna söz konusu değildir.
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında genç girişimci istisnasından yararlanan gençler, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/1-b maddesi kapsamında 1 yıl boyunca sigorta primleri (Bağ-Kur) istisna edilmiştir. İstisna sadece genç girişimciye sağlanmış olup, yanında çalışanların sigorta primlerine yönelik bir istisna bulunmamaktadır.
KOSGEB de ilk kez iş kuracak olanlara yönelik, ‘Yeni Girişimci Desteği’ programını hayata geçirdi. Programın hedefi girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri konularda desteklenerek kurdukları işletmelerin başarılı olmasını ve bu yolla da katma değer yaratmalarını sağlamak.
KOSGEB bu hedef doğrultusunda; yeni girişimcilere kredi ve hibe desteklerinden kuruluş döneminde makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteğine, işletme gideri desteğinden sabit yatırım desteğine kadar birçok farklı kategoride teşvikler sunuyor.
Yeni girişimcilerin bu desteklerden yararlanmaları için, uygulamalı girişimcilik eğitiminden başlayarak destek ödemelerinden faydalanma aşamasına kadar bir dizi süreci profesyonel bir şekilde yönetebilmeleri gerekiyor.
Bir başka husus ta, banka kredileri ile ilgili. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) web sitesinde detaylı bilgileri yer aldığı üzere genç girişimcilere yönelik hemen hemen tüm bankaların piyasa şartlarına göre nispeten daha uygun faizle kredi imkanları da mevcut.
Dolayısıyla işini yeni kuracak gençlerimizin belirttiğimiz tüm teşvikleri de dikkate alarak kendilerine uygun bir projeksiyon oluşturmaları mümkün.
 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }