Güncel

Giresun'da hangi maden çıkarılır? Giresun'da maden var mı?

Abone Ol

Giresun, son zamanlarda maden potansiyeli ile merak uyandırıyor. Kullanıcılar, bu doğal zenginliklerin ne olduğunu ve var olup olmadığını merak ediyorlar. Giresun'un topraklarında hangi madenlerin bulunduğu ve maden arayışının detaylarıyla ilgili tüm gerçekler burada. Giresun'da hangi maden çıkarılır? ve Giresun'da maden var mı? sorularının yanıtı haberimizde yer alıyor...

Giresun'da hangi maden çıkarılır?

Giresun ili, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde konumlanmıştır. Doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında ise yine Sivas illeriyle çevrilidir. Kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir.

Giresun ili, genel olarak Karagöl Dağı ile Tohumluk Beldesi arasında uzanan büyük tektonik hattın kuzeyi ve güneyinde farklı istiflenme özelliklerine sahip iki tektonik ünite üzerinde bulunur. Kuzey kesimindeki en yaşlı kayalar Paleozoyik yaşlı metamorfik şistler ve Permiyen yaşlı mermerlerdir. Kuzey istifindeki intrüzif kayalar ise başlıca Kampaniyen-Eosen yaşlı granit ve diyoritlerden oluşur. Güney istifinin tabanını Permo-Triyas yaşlı metamorfik şistler oluştururken, Üst Paleozoyik granitoyidleri ile Kampaniyen-Eosen yaşlı granit ve diyoritler güney istifinde yer alır.

Bölge, yoğun bir şekilde volkanizmanın etkisi altında kalmıştır. Bu volkanizmaya bağlı olarak VMS (Volkanik Masif Sülfid) olarak adlandırılan metalik maden yatakları oluşmuştur. Giresun ili ve çevresinde önemli metalik maden yatakları bulunmaktadır. Özellikle bakır-kurşun-çinko yatakları açısından oldukça zengin potansiyele sahiptir. İlin tüm ilçelerinde bakır, kurşun, çinko yatak ve zuhurlarına rastlanmaktadır.

Espiye, Tirebolu ve Şebinkarahisar ilçelerinde bulunan yataklar önemlidir. Espiye-Lahanos piritli bakır yatağında % 3.5 Cu ve % 2.38 Zn tenörlü bakır için 2.408.380 ton; çinko için de 2.312.000 ton görünür rezerv belirlenmiştir. Ayrıca Espiye ilçesinin güneyinde eski işletme izleri olan çok sayıda zuhur bilinmektedir. Tirebolu ilçesindeki önemli bakır-kurşun-çinko yatakları ise Harkköy ve Köprübaşı piritli yataklarıdır. Harkköy bakır kurşun-çinko pirit sahasında % 0.96 Cu, % 0.94 Zn ve % 0.27 Pb tenörlü 6.213.958 ton rezerv belirlenmiş olup, yatakta özel sektör tarafından işletme hazırlıkları yapılmaktadır. Köprübaşı bakır-kurşun-çinko-pirit yatağında ise % 0.83 Cu, % 4.68 Pb ve % 6.56 Zn tenörlü yatak özel sektör tarafından işletilmiş olup, rezerv bitmiştir.

Bölgede demir açısından da çalışmalar yapılmış olup, Kurtulmuş-Dereli’de % 48 Fe ve % 10 SiO2 tenörlü 360.000 ton görünür+muhtemel rezerv tespit edilmiştir. Alunitle ilgili Şebinkarahisar’da yapılan çalışmalarda, % 2,41 SiO2 ve % 1,67 K2O tenörlü 7.826.000 ton görünür+muhtemel rezerv tespit edilmiştir. Bölgede ayrıca endüstriyel hammaddeler arasında barit, alünit ve kil (kaolen, illit, bentonit) yatakları da bulunmaktadır.

Giresun ili, yer altı kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Özellikle metalik maden yatakları ve endüstriyel hammaddeler bakımından önemli bir konuma sahiptir.

Giresun'da maden var mı?

Giresun ili, birçok farklı maden yatağına ev sahipliği yapıyor. İşte Giresun'da bulunan bazı maden yatakları ve özellikleri:

ALUNİT (Alu): Yataklar: Şebinkarahisar-Gedehor, Gelcese, Licese
Tenör: % 2.41-8.90 Al2O3, % 1.37-1.67 K2O, % 0.04-0.07 Fe2O3
Rezerv: 7.826.613 ton görünür rezerv.

BAKIR-KURŞUN-ÇİNKO (Cu-Pb-Zn): Espiye-Lahanos (Lahnoz) Bakır-Pirit Yatağı
Tenör: % 3.5 Cu, % 2.38 Zn
Rezerv: Cu için 2.408.380 ton görünür, Zn için 2.312.000 ton görünür rezerv
Diğer Yataklar: Espiye-Karaerik, Karılar, Killik, Kızılkaya, Dikmen, Kepçelik Zuhurları

DEMİR (Fe): Dereli-Kurtulmuş Sahası
Tenör: % 48 Fe, % 10 SiO2
Rezerv: 360.000 ton görünür+muhtemel rezerv
Yağlıdere-Çatak Sahası
Tenör: % 34 Fe; % 33 SiO2
Rezerv: 244.000 ton görünür+muhtemel rezerv

MERMER (Mr): Espiye-Harşit granitleri
Kalite: Gri, pembe renkli mermerlerdir
Rezerv: İşletilmektedir.

TRAVERTEN: Çamoluk Sahası
Tenör: % 40 verimli
Rezerv: 2.442.000 ton görünür traverten rezervi.

Giresun ilinin tüm ilçelerinde bakır-kurşun-çinko oluşumlarına rastlanabilir. Ayrıca, barit, bentonit, florit, kaolen, manganez, molibden, ve uranyum gibi diğer maden yatakları da bulunmaktadır.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }