İzmir’de 112 acil sağlık hizmeti sunan ambulanslara hız sınırlarını aştıkları gerekçesiyle trafik cezaları kesildiği ve bu cezaların sağlık personeline ödetildiği ortaya çıktı. Ambulansların trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olmalarına rağmen kesilen bu cezalar, sağlık çalışanları ve sendikalar arasında tartışmalara yol açarken, vatandaşlar ise trafik cezası kesilmesi ihtimali nedeniyle ambulansların gecikerek, hasta hayatının riske atılacağı konusunda endişeli.

1506 TL ceza

Bu yıl içinde ambulanslara 8 kez ceza kesildiği öğrenilirken tartışmanın fitilini ateşleyen son olay, İzmir’in Çiğli ilçesinde 6 Kasım tarihinde yaşandı. Bir ambulans, hız sınırını yüzde 50 oranında aştığı gerekçesiyle 1506 TL para cezasına çarptırıldı. Yapılan incelemede, ambulansın içinde hasta olmadığı tespit edildiği ve bu nedenle cezanın iptal edilemeyeceği belirtildi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, görev esnasında olmayan ambulansların trafik kurallarına uymak zorunda olduğunu ifade ederken sağlık çalışanları, trafik cezalarının direkt olarak kendilerine yansıtılmasından şikâyetçi. Biran önce hastaneye dönüp yeni vakalara gitmek için hız sınırlarını aşmak zorunda kaldıkları belirten sürücüler, acil müdahale gerektiren insan hayatı gibi bir konuda kendilerine kesilen bu cezaların hizmet kalitesini düşürdüğünü hem de morallerini bozduğunu söyledi. Sürücüler, “Hayat kurtarmak için hız yapıyoruz. Bu cezalar bizi ağır bir yük altına sokuyor" diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

‘Şoför olmak istemiyorlar’

Söz konusu ambulans şoförlerinden H. A. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı politikaya göre, uzun zamandır özel olarak ambulans şoförü alınmadığını; ambulans şoförü olarak acil sağlık ekibi personellerinden atama yapıldığını kaydetti. Sağlık personellerinin, şoför olarak çalışmak istemediklerini belirten H.A., “Sağlık personelleri kendi iş tanımları dışında şoför olarak seçiliyor. Birçok sağlık personeli şoför olmamak adına rapor alarak merkezde çalışmak için başvuru yapıyor. Öte yandan yaşanan bu tatsız olaylar, acil sağlık personellerinin görev tanımı olan acil müdahaleyi zamanında yapmasını engelliyor. Bu da vatandaşların sağlıkları açısından hayati sorunlar ortaya çıkarabiliyor” diye konuştu. 

‘Ambulans açığı oluşur’

Kendilerine kesilen cezaların ardından hız, ışık gibi tüm trafik kurallarına uymak zorunda bırakıldıklarını aktaran H. A., aksi halde cezaları kendilerinin ödemesi gerektiğini vurguladı. H. A., “Çiğli’de yazılan cezada ise acil sağlık personellerimiz, Foça’dan hasta almış ve Çiğli’deki hastaneye bırakmış. Ceza, personeller merkeze geri dönerken yazılıyor. Ambulansın boş olması, çalışmadığı anlamına gelmez. Ambulans hastayı bıraktıktan sonra acil şekilde merkeze dönmelidir. Aksi halde merkezde ambulans açığı ortaya çıkacaktır. Bu da olası yeni hastalara ulaşmakta sorun yaşanmasına neden olur. Bu ceza doğru bir uygulama değil” ifadelerini kullandı.

Ahmet Doğruyol (1)

“Zamanla yarışıyoruz”

Ambulansların acil vakalara müdahale etmek amacıyla trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olduklarını hatırlatan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, bu cezaların ambulans şoförlerine veya sağlık personeline yüklenmesinin adaletsiz olduğunu söyledi. 2024 yılında ambulanslara birçok ceza yazıldığını ve bu cezaların personele ödetildiğini kaydeden Doğruyol, “Ambulanslarımız yolda ya vakaya gider ya da görev bölgesine döner. Boşken bile sorgulanmaları ve cezalandırılmaları doğru değil. Bu cezalar, sağlık çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkiliyor” dedi.

“Hayat kurtarana ceza olmaz”

Olayın sosyal medyada geniş yankı uyandırmasıyla vatandaşlar, ambulansların trafikte hız sınırlarına uymak zorunda bırakılmasının insan hayatını riske atabileceğini belirtti. Bazı kullanıcılar, “Hayat kurtaran bir ekibe ceza yazmak akıl alır gibi değil” diyerek uygulamayı eleştirirken, bazıları ise ambulansların görev dışında da trafik kurallarına uyması gerektiğini savundu.

Kaynak: Dilek Çakır Durak