Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Peki, Hıdırellez bugün mü 28 nisan 2025? Hıdırellez neden bu yıl erken?
Hıdırellez nedir?
Hıdırellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan, baharın gelişini ve doğanın uyanışını simgeleyen geleneksel bir bayramdır. Adını Hızır ve İlyas peygamberlerinden alır; halk inanışına göre bu iki kutsal şahsiyetin yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Bu özel gün, bolluk, bereket ve şifa dileklerinin ön planda olduğu bir zaman dilimidir.
Hıdırellez bugün mü 28 nisan 2025?
Bazı astrologlar, 2025 Hıdırellez'inin 28 Nisan'ı 29 Nisan'a bağlayan geceye denk geldiğini belirtiyor. Bu tarihlerde de geleneksel ritüellerin yapılması öneriliyor. Ancak resmi olarak Hıdırellez, 5 Mayıs akşamı başlayıp 6 Mayıs günü boyunca kutlanacak.
Hıdırellez neden bu yıl erken?
2025 yılında Hıdırellez Bayramı, 5 Mayıs Pazartesi akşamı başlayıp 6 Mayıs Salı günü boyunca devam edecek. Bu tarihler, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları kabul edilen zaman dilimidir ve her yıl bu tarihlerde coşkuyla kutlanır. Bu sene Hıdırellez, 28 Nisan’da kutlanacak. Çünkü Hıdırellez, Boğa Yeniayı’ndan sonraki gün gerçekleşir. Bu özel gün “Rız-ı Hızır” olarak da adlandırılır. Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. İnanışa göre, Hızır Peygamber karada ve darda kalanlara yardım eder, bolluk ve bereket getirir. İlyas Peygamber ise suların koruyucusudur.
Hıdırellez'de hangi ritüeller yapılır?
Her yıl 5 Mayıs tarihinde büyük bir coşkuyla kutlanan Hıdırellez bayramı için araştırmalar sürüyor. Hıdırellez bayramında pek çok kişinin merak ettiği konu ise nasıl dilek tutulduğuyla ilgili. İşte yapılabilecek ritüeller:
1. Gül Ağacı Altına Dilek Bırakmak
- 5 Mayıs gecesi, bir gül ağacının altına dilek kağıdı bırakılır.
- Kağıda istekler yazılır (örneğin ev, araba, sağlık, aşk gibi).
- Kimisi dileğini bir küçük kese içine koyarak ağacın dibine gömer.
- Sabah güneş doğmadan önce dilekler toplanmaz, dileğin toprağa "emanet edilmesi" gerektiğine inanılır.
2. Çizimle Dilek Dilemek
- Kağıda istenilen şeylerin (ev, araba, bebek, iş vs.) çizimi yapılır.
- Bu çizimler ya gül ağacına asılır ya da ağacın altına bırakılır.
3. Suya Dilek Bırakmak
- Bazı bölgelerde dilekler küçük kağıtlara yazılır ve nehre, dereye ya da denize bırakılır.
- Akan suyun, dileği alıp "Hızır'a ulaştıracağına" inanılır.
4. Ateş Üzerinden Atlama
- 5 Mayıs gecesi ateş yakılır, insanlar sırayla üzerinden atlar.
- Üzerinden atlanırken dilek tutulur ve kötü enerjilerin ateşle birlikte yok olduğuna inanılır.
5. Şans Nesneleri Hazırlamak
- Bazı kişiler minik objeler yapar (küçük bir ev maketi, para kesesi gibi).
- Bunlar gül ağacının altına bırakılır.