Hurma, doğal tatlısı ve besleyici özellikleriyle öne çıkan bir meyve olmanın ötesinde, çeşitliliğiyle de dikkat çeker. Farklı tat ve dokularıyla sofraları süsleyen hurmanın kaç çeşidi olduğunu merak ettiniz mi? İşte, hurma dünyasının sırlarını açığa çıkaran bir keşif...

Kaç çeşit hurma vardır?

Kuru hurma ve yaş hurma olarak ayrıştığı için yüzlerce çeşidi bulunan hurmanın en çok tercih edilen çeşitleri arasında İran hurması, Kudüs hurması, Medine hurması ve Acve hurması bulunmaktadır. Bu çeşitler, farklı tat ve dokularıyla öne çıkar ve genellikle sağlıklı atıştırmalık olarak tercih edilir. Özellikle ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, içerdiği doğal şekerler ve liflerle enerji verirken sindirimi de kolaylaştırır. İşte bunlardan birkaçı:

  • Mecdül (Medjoul) hurması: Açık kahverengi ve iri bir hurma çeşidi olan mecdül, diğer adıyla medjoul hurma; bol etli, yumuşak ve çok lezzetli bir türdür. Medine ve çevresinde yetiştirilen mecdül hurma, Kudüs hurması olarak da bilinir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu hurma çeşidi; folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor bakımından zengindir. Hurma çeşitleri arasında en sevilenler arasında yer alır.
  • Medine mebrum (mabroom) hurma: İnce kabuklu, kahverengi ve besleyici özelliği yüksek bir hurma çeşidi olan mebrum, diğer adıyla mabroom, hemen her yaşın zevkine en uygun hurma çeşididir. Medine çevresinde yetiştirilen mebrum hurmanın duble boyu daha büyük ve ince kabukludur.
  • İran hurması: Yaklaşık olarak 2,5 cm ile 4,5 cm arasında olan hurma taneleri, koyu kahverengi ile siyaha yakın bir renge sahiptir ve taze hurmalar arasında en iri hurma çeşidi olarak bilinir. İran mozafati hurması olarak da bilinen yumuşak, bol etli ve tatlı bir hurma olan İran hurması, şeker oranı düşük olduğu için çoğunlukla diyabet hastaları ve kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir.  
  • Tunus hurması: Açık kahverengi, yarı kuru etli, uzun bir hurma çeşidi olan Tunus hurmasının diğer hurma çeşitlerine göre şeker oranı daha düşüktür. Bu özelliği nedeniyle diyabet hastaları tarafından en çok tercih edilen bir meyvedir. Deglet nour hurma olarak da bilinen Tunus hurması atıştırmalık olarak da tercih edilebilir. 
  • Sugai hurma: Sugay olarak da bilinen sugai hurmasının gövdesi kahverengi, şekeri uç kısımlarına toplanmasından dolayı uç kısımları sarı-beyaz renklidir. Kalın etli ve lif oranı yüksektir. Şeker oranının düşük olması nedeniyle şeker hastalarının tercih ettiği bir çeşittir. Tahin ile birlikte tüketilebilir.  
  • Acve hurma: Diğer hurmalardan farklı olarak daha yuvarlak bir şekli olan acve hurması, siyah bir renge sahiptir. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
  • Cennet hurması (Kaki): Bazı bölgelerde "trabzon hurması" olarak bilinen cennet elması ya da bir diğer adıyla cennet hurması, tam bir "sağlık deposu"dur. Cennet hurması, tropikal bölgelerde yetişen bir çeşit ağaç türü olan ve kendine ait alt sınıfları olan Abanozgiller familyasının bir üyesidir.  A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor içeriyor.
  • Meşruk hurma: Kalın kabuklu bir hurma olan meşruk hurma, kahverengi, orta büyüklükte ve fazlasıyla tatlıdır. Medine çevresinde yetişen Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir.
  • Şelebi hurma:Kahverengi, orta irilikte, ince kabuklu ve tatlı bir hurma çeşididir. Besleyici ve lezzetli bir hurma olan şelebi hurmanın en bilinen özelliği kan yapıcı olmasıdır. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.
  • Berni hurma: Hafif sarımsı, orta irilikte, ince kabuklu bir hurma çeşididir. Çocuklara ve hamile ve emziren kadınlar için besleyici olan berni hurmanın lif oranı yüksektir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi