Güncel

Hüseyin Yayman kimdir, nereli, kaç yaşında?

Abone Ol

Dijital medya ve teknolojinin giderek önem kazandığı günümüzde, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun başkanlığını yürüten Hüseyin Yayman dikkat çekiyor. Peki, Hüseyin Yayman kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte detaylar...

Hüseyin Yayman kimdir?

Hüseyin Yayman, 10 Ocak 1969'da Kırıkhan, Hatay'da Ökkeş ve Fatma Yayman’ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Hatay’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Ardından, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans yaptı. Doktora derecesini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde "Türkiye'nin İdari Reform Tarihi" başlıklı tezi ile kamu yönetimi ve siyaset bilimi alanında aldı.

Yayman, akademik kariyerinde Türk siyasal hayatı üzerine uzmanlaştı ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde doçent unvanını kazandı. Bu süreçte, Türk demokrasi tarihi ve yerel siyaset gibi konularda dersler verdi ve pek çok öğrenci yetiştirdi. Akademik kariyerinin yanı sıra ANAR ve SETA gibi araştırma kuruluşlarında danışmanlık ve uzmanlık yaptı. Gazetecilik alanında ise Hürriyet ve Vatan gibi gazetelerde köşe yazarlığı yaparak siyasal analizler sundu.

Çözüm süreci kapsamında Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan Yayman, CNN Türk'te siyaset danışmanlığı yaptı ve TRT, 24 TV, NTV, Habertürk ve Ülke TV gibi kanallarda yorumculuk görevlerinde bulundu. 25. dönemde AK Parti İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye giren Yayman, 64 ve 65. hükümetlerde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığı görevini üstlendi. Halen TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Yayman, iyi derecede İngilizce bilmekte olup, evli ve iki çocuk babasıdır. Kitapları arasında Türkiye'de Devlet Reformu ve Başkanlık Sistemi, Türkiye'nin Kürt Sorunu Hafızası, Turgut Özal'ın Tarihe Yön Veren Konuşmaları, Yönetim Bilimi ve Mahalli İdareler gibi önemli eserler bulunmaktadır. Bu eserlerden Türkiye'de Devlet Reformu ve Başkanlık Sistemi kitabı, 2016 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Araştırma Ödülü'ne layık görülmüştür.