Huzurevleri ve siyaset

Abone Ol

Türkiye genelinde birçoğumuzun üzerinde yeterince düşünmediği konulardan birisi olan huzurevleri konusuna bu yazımda değinmek istiyorum. 

Evet, yaşlılıkta birçok insanı ilgilendiren ve önemli bir konu bu huzurevleri konusu.

Türkiye genelinde yaptığım araştırmada, birçok kişi ile konuştum ve aldığım sonuç düşündürücü.

Yeni nesil artık eskisi gibi ailelerine tam olarak düşkün değiller. Evlenerek yeni bir aile kurdukları zaman egoizm ağır basıyor. Bu durum, aile büyüklerini de zor durumda bırakıyor. Yani gençler yaşlı olanları istemiyor evlerinde.

Geçtiğimiz günlerde belediyeler ve hükümet arasında kreş sorunu yaşandı ama asıl konuya değinilmedi. Bu da, yaşlılar için gerekli olan huzurevleri idi.

İşte, asıl gerçek: Türkiye’de birçok yaşlı insan var ve bakıma muhtaç ama ilgilenen hiç kimse yok. Paran yoksa bakım da yok.

Türkiye geneline baktığımız zaman 65 yaş üstü vatandaşlar için 2025’te yapılacak olan huzurevleri sayısında ülke genelinde yüzde 11 artış öngörülüyor.

Evet, bu rakam ilginç, 65 yaş üstü vatandaşlarımız mağdur.

Bir de işin öte tarafına bakacak olursak paran yoksa huzurevi de yok. Ayrıca paran varsa da sıra bekliyorsun, sıra beklerken mevcut huzurevlerinde kalanlardan ölenler olursa sıran gelecek devletin huzurevlerinde.

Parası olan yaşlı kişiler aileleri tarafından bakıcı tutuyorlar, evlerinde bakılmak için. Türkiye genelinde bu bakıcıların çoğu yabancı uyruklu. Rus vatandaşı, Azerbaycanlı, Türkmen ve Bulgar vatandaşları, işleri hasta bakmak. Profesyonelce aldıkları ücret ise 1.5 ya da 2 bin Amerikan Doları civarında.

Gelelim İzmir’e. Huzurevlerini birer birer sayalım. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir, yaşlı nüfus ortalaması ise ilginç. Yaşlı insan sayısı son yıllara göre büyük bir artış göstermiş göçlerle birlikte.

İzmir’de devlete ait Bornova Nevvar Salih, Foça Reha Midilli, Buca Huzurevi, Narlıdere Yaşlı Bakımevi, Torbalı Huzurevi, Karşıyaka’da ise Zübeyde Hanım Bakımevi bulunmakta. Bunların kapasitesi ise İzmir için yeterli değil.

Narlıdere Yaşlı Bakımevine daha çok Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş bakıma muhtaç kişiler alınıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca’daki huzurevinde ise CHP’ye yakın kişilerin burada bakımının yapıldığı iddia edilmekte. 

Bunun yanında İzmir’de özel yaşlı bakımevleri var. Bunlar devletin kontrolü altında belirli bir ücret karşılığı yaşlılara bakıyorlar. Bu huzurevlerinden İzmir genelinde 50 adet var. Bunların da tam kapasiteyle ve uzman kişiler tarafından çalıştırılıp çalıştırılmadıkları konusunda soru işaretleri mevcut.   

Türkiye’nin nüfusu 85 milyonun üzerinde, bu nüfusun yüzde 35’inin yaşlı nüfus olduğunu gösteriyor istatistikler. Yani yaşlanıyoruz ve bu kişileri barındıracak, bakacak, yerlerimiz yok.

Türkiye’de yaşlı huzurevinin olmadığı bir tek il var, o da Karadeniz’de Gümüşhane. Türkiye genelinde huzurevleri daha çok Anadolu’nun Batı bölgelerine ve daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir’e lazım. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da aileler yaşlı kişilere kendileri bakıyorlar. Nedeni ise bu aileler iç içe, büyük aile olarak yaşamakta. Ama büyük şehirlerde farklı, gençler önce kendilerini düşünüyor.

Anlayacağınız hükümetimiz kreşlerden önce bu konuya el atmalı. Huzurevlerinin fiyatları çok yüksek ve yeterli kapasiteleri olmadığı için yaşlı vatandaşlarımız sıra beklemekte. Ama bu konuya hiç kimse değinmiyor! 

**

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan açıkladı, asgari ücret 22 bin 104 lira. Evet, zaten daha fazlasını beklemiyorduk. Türkiye’de enflasyon yok! Bu durum karşısında asgari ücrete fazla zam yapılması beklenemezdi ve olmadı da. Şimdi de emeklilerin gözü kulağı 2025 senesi için maaşlarına yapılacak zammın yüzde kaç olarak açıklanacağında. Daha önce defalarca yazdığım ve söylediğim gibi, TÜİK’e göre enflasyon düşüyor. O nedenledir ki, ben kendi adıma emekli maaşlarında çok büyük bir artış beklemiyorum.  

**

Geçtiğimiz günlerde Avrupa basınında bir makale yayınlandı. Dünya krizlerini çözmenin bir yolunun Türkiye’den geçtiğine dair. Evet, son günlerde Ankara Hükümeti birçok konuya el attı, bunlardan bazıları Afrika ülkelerini barıştırmak. Bunun yanında Trump’ın isteği doğrultusunda Suriye krizine çözüm bulmak. Ayrıca Ukrayna Rusya savaşına çözüm için arabuluculuk etmek. Bütün bunlar yukarıda sözünü ettiğim makalede bahsi geçen konular olarak vurgulanıyor.

Evet, Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni lideri daha görevi devralmadan birçok şeye imza attı. Ama şu an halihazırdaki Amerikan Hükümeti bazı şeyleri istediği gibi yapmak istiyor, yeni lider Trump’ın  buna karşı çıkmasına karşın Biden Hükümeti bildiğini yapmaktan da çekinmiyor.

Noel tatiline girdik, birçok ülke savaşta, ateşkeş çağrılarına uyulacak mı? Ocak ortasında Amerika ve Dünya siyasetinde birçok değişiklik olacağı görüşü hakim siyasetçilere göre.

Son beş yıldır Dünya genelinde savaşlar var, bunların en büyüğü Rusya ve Ukrayna savaşı idi. Bunun yanında Suriye iç savaşı da vardı ama Trump iktidara gelmeden bu işi çözdü, İsrail’in Filistin’i vurması gibi. Şimdi sırada Rusya, Ukrayna savaşı var. 

2025 yılı, dünya için barış yılı olsun. 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }