Tarihin derinliklerinde, pek çok din ve kültürün kutsal metinlerinde adı geçen Hz. Yuşa'nın kimliği ve mezarının bulunduğu yer, araştırmacıların ve inananların dikkatini çekiyor. Hz. Yuşa'nın yaşamı ve hikayesi, pek çok inanç topluluğu için önemli bir referans noktasıdır. Peki, Hz. Yuşa kimdir ve türbesi nerededir? İşte, bu merak edilen soruların cevapları...
Hz. Yuşa kimdir?
Yuşa Peygamber, Yusuf (aleyhisselam) soyundan gelip, Hz. Musa'nın aynı dönemde yaşayan biri olarak bilinir. Kuran-ı Kerim'de Kehf Suresi'nin 60-65. ayetlerinde geçen, Hz. Musa'nın Genç Yuşa ile gerçekleştirdiği tarihi ve gizemli yolculuklar, iki denizin birleştiği yerde Hızır (aleyhisselam) ile buluşmalarıyla anlatılır.
Genç adamın Hz. Musa'nın yanındaki Yuşa olduğuna dair rivayetler mevcuttur. Hz. Yuşa'nın Beykoz'daki Yuşa Tepesi'nde gömülü olduğuna inanış, Kanuni Sultan Süleyman'ın sütkardeşi Yahya Efendi'nin manevi keşfiyle ilişkilendirilerek yaygınlaşmış ve tanınmıştır.
Bazı tefsirlerde, Yuşa'nın (aleyhisselam) Musa'nın (aleyhisselam) vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Musa'nın yeğeni ve yardımcısı olduğu ve Hıristiyanlar ile Yahudilerin ona Yeşu adını verdikleri nakledilir. Yeşu (Yuşa), İsrailoğulları'na gönderilen dört büyük peygamberden biridir.
Yuşa adı, İbranice'de "ye" Allah, "şua" kurtarsın anlamına gelir. Zamanla bu iki kelimenin birleşimiyle Yuşa şekline dönüşmüştür. Hz. Yuşa'nın babası, oğluna bu ismi vererek İsrail'in Firavun'dan kurtarılmasını arzulamıştır.
Hz. Yuşa türbesi nerede?
Boğaziçi'nin muhteşem manzarasına hakim olan ve Hazreti Yuşa Peygamber'in mezarına ev sahipliği yaptığı iddia edilen Yuşa Hazretleri Tepesi, Anadolu Kavağı semtinde, deniz seviyesinden 200 metre yüksekte yer alıyor.
İstanbul'un gözde noktalarından biri olan Yuşa Tepesi, ziyaretçilere eşsiz bir Boğaziçi manzarası sunuyor ve Anadolu Kavağı ile Beykoz arasında seyahat edenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, İstanbul'un en yüksek tepelerinden biri olan Çamlıca Tepesi'nden sonra geliyor.
Hz. Yuşa Türbesi, tepenin zirvesinde bulunuyor ve mezar alanı tam olarak 17 metre uzunluğunda. Bu uzun alan, Yuşa'nın tam olarak nerede yattığının bilinmemesi sebebiyle koruma altına alınmış durumda.
Türbenin yanında Hz. Yuşa Camisi de yer alıyor. Bölge, tarih boyunca farklı dinler tarafından kutsal kabul edilmiş ve çeşitli tapınaklar inşa edilmiştir.
Daha önce bölge, Zeus Tapınağı ve Hagios Michael Kilisesi'ne ev sahipliği yapmıştır, ancak bu yapılar depremlerde yıkılarak günümüze ulaşamamıştır.