İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandığı öğrenildi.
Çok sayıda tutuklama
Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimlerden 18’i hakkında ise tutuklama kararı verildi. Bu kişiler arasında Ali İlbak, Adem Tuncay, Ahmet Köksal, Ali Nuhoğlu, Eyüp Subaşı, Kamil Timur Delibaş, Murat Abbas, Mete Sarıaltun, Alper Aydın, Serdal Taşkın, Serkan Öztürk, Mustafa Nihat Sütlaş, Süleyman Atik, Ahmet Çiçek, Yusuf İlbak, Servet Yıldırım, Serdar Haydanlı ve Buğra Gökçe yer alıyor.
İmamoğlu: Etkin Pişmanlıktan Yararlanmak İstemiyorum
Ekrem İmamoğlu, emniyetteki ifadesinde kendisine yöneltilen “etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak ister misiniz?” sorusuna net bir şekilde “Herhangi bir suç işlemediğim için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum” diyerek yanıt verdi.
Mal varlığıyla ilgili sorulara da “Mal bildiriminde bulundum” diyen İBB Başkanı, aylık gelirinin ise 250 bin TL olduğunu belirtti.
İmamoğlu’na Yöneltilen Suçlamalar
İmamoğlu’na polis sorgusunda, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, “rüşvet”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “edimin ifasına fesat karıştırmak”, “irtikap” ve “nitelikli dolandırıcılık” gibi ağır suçlamalar yöneltildi. Ayrıca PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek suçlamasıyla da hakkında ayrı bir soruşturma yürütülüyor.
“Yargı Taciziyle Karşı Karşıyayım”
Sorgu sırasında kendisine soruşturma kapsamında şüpheli konumunda bulunan 99 kişinin fotoğrafları gösterilen İmamoğlu, siyasi müdahaleye maruz kaldığını ifade etti. “Burada bulunmamın yegane sebebi hakkımda başlatılan siyasi müdahale ve mücadele modelidir” diyen İmamoğlu, “Bu süreç halkın iradesine dönük bir yargı tacizidir” açıklamasında bulundu.
İBB’ye Ekrem İmamoğlu yerine kayyum atanacak mı?
İmamoğlu’nun terör ve kent uzlaşısı davalarından adli kontrolle serbest bırakılması, İBB’ye kayyum atanması tartışmalarına da netlik kazandırdı. Türk hukuk sistemine göre görevde olan bir belediye başkanına, ancak terör nedeniyle tutuklanması veya görevden alınması halinde kayyum atanabiliyor. Bu nedenle terör davasından İmamoğlu’nun serbest kalması, yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanamayacağı anlamına geliyor.