Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşan Köy Kanunu ile birlikte imar rejiminde hak aktarımı modeline yer verildi. Bu değişiklikle, vatandaşların mülkiyet haklarında bazı değişiklikler yaşanacak. Peki, İmar Hakkı Aktarımı nedir? İmar Hakkı Aktarımı toprak sahibini mağdur eder mi? Konuya dair ayrıntılar için haberimizi inceleyiniz.

İmar Hakkı Aktarımı nedir?

İmar hakkı aktarımı, özel mülkiyete ait olan ve kamulaştırılması gereken bazı alanlarda, kamulaştırma maliyetlerinin ortadan kaldırılarak bu alanların kamuya kazandırılması için uygulanan bir yöntemdir. Özellikle imar planlarına göre, yol veya sosyal donatı gibi kamuya ait olması gereken alanlarda, mülk sahiplerine belirli haklar tanınarak, bu alanların kamulaştırma masrafı olmadan devralınması sağlanır.

Önceden, imar hakkı aktarımı sınırlı bir biçimde uygulanıyordu. Ancak yeni düzenlemelerle bu konu daha net bir şekilde yasal çerçeveye oturtulmuştur. İmar hakkı aktarımı, özel mülkiyet sahiplerinin mevcut imar haklarını, daha uygun koşullara sahip başka bir bölgeye aktarmalarını sağlar.

İmar Hakkı Aktarımı toprak sahibini mağdur eder mi?

İmar hakkı transferi sırasında yaşanan en büyük sorunlardan biri, bu işlemlerin "inşaat metrekaresi" üzerinden değerlendirilmesidir. Bu durum, düşük değerli bölgelerden alınan inşaat haklarının, daha değerli merkezlere taşınması sonucunda trafik yükü ve nüfus yoğunluğunun artmasına neden olabilmektedir. Bu da altyapı ihtiyaçlarını artırmakta ve çeşitli hukuki davaların açılmasına yol açmaktadır.

Yeni düzenlemeyle birlikte, bu tür sorunların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Artık, imar hakkı transferi ekonomik değer üzerinden yapılacak ve "inşaat metrekaresi" yerine, taşınmazların ekonomik değerleri dikkate alınacaktır.

Kamulaştırma yapılmadan, kamuya ait alanların edinilmesi için mülkiyet sahipleriyle anlaşma yoluna gidilmesi gerekmektedir. Ancak bu süreç, bazen yıllarca süren hukuki davalara neden olabilmektedir. Yeni düzenleme, kamu hizmet alanlarının kamulaştırmasız şekilde, kamuya bedelsiz aktarılmasını amaçlamakta ve mülkiyet haklarındaki kısıtlamaların ortadan kaldırılmasına yönelik yasal bir zemin hazırlamaktadır.

Yeni düzenleme çerçevesinde, değerleme kuruluşlarından alınacak raporlarla taşınmazların değer farkları belirlenecek ve bu farklar mahsuplaşılacaktır. Eğer taşınmazlar arasında değer farkı bulunuyorsa, bu fark ödenecek ya da devlet tarafından telafi edilecek.

İmar Hakkı Aktarımı yasasının avantajları ve dezavantajları önümüzdeki günlerde netleşecek.

Kaynak: Haber Merkezi