Güncel

İnşaat sektörüne talep patlaması: Diğer alanlardaki çalışanlar yöneldi!

Türkiye, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerle büyük bir felakete uğradı. Ancak bu felaketin ardından hızla başlatılan inşa seferberliği ve kentsel dönüşüm süreci, inşaat sektöründe beklenmedik bir büyümeye yol açtı. 19 aylık süreçte sektördeki ücretli çalışan sayısı yüzde 24,5 oranında arttı. Sektördeki talep artışı, diğer sektörlerdeki çalışanların inşaat sektörüne geçiş yapmasına sebep oldu

Abone Ol

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan inşa seferberliği ve kentsel dönüşüm süreci, inşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısında büyük bir artışa yol açtı. 19 aylık süreçte sektördeki ücretli çalışan sayısı yüzde 24,5 oranında arttı. Yeni inşaat projelerinin sektördeki büyümeyi ve iş gücü talebini artırdığını belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, "Sektörde artan talep, diğer sektörlerdeki istihdamın veya yeni eğitim almış iş gücünün inşaat sektörüne geçiş yapmasını sağladı" dedi.

İnşaat Sektöründe Çalışan Sayısı Arttı

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Türkiye'deki ücretli çalışan sayısı, Eylül ayında yıllık bazda yüzde 2,7 artarak 15 milyon 973 bin 744'e ulaştı. Aynı dönemde inşaat sektöründe çalışan sayısı ise yüzde 6,3 artışla 1 milyon 877 bin 727'ye yükseldi.

19 Aylık Süreçte Yüzde 24,5 Artış

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası inşaat sektöründe çalışan sayısında büyük bir ivme gözlemlendi. Şubat 2023'te 1 milyon 508 bin 194 olan inşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı, Eylül 2024'te 1 milyon 877 bin 727'ye çıktı. Bu dönemde sektördeki ücretli çalışan sayısı yüzde 24,5 arttı.

Bölgedeki İnşaat Seferberliği Devam Ediyor

TMB Başkanı Erdal Eren, depremler sonrasında bölgenin yeniden inşası için hızlı bir çalışma sürecinin başladığını belirtti. Depremlerin yol açtığı büyük yıkımın, özellikle konut ve altyapı projelerinde hızlı ve kapsamlı bir inşa süreci gerektirdiğini vurgulayan Eren, "Bölgenin imarında gerçekleştirilen çalışmalar kamunun gözetiminde ilerlemekte ve binlerce yapı inşa edilmektedir." dedi.

Eren, yeni inşaat projelerinin sektördeki büyümeyi hızlandırarak iş gücü talebinin artmasına neden olduğunu ifade etti ve ekledi: "Bu nedenle ülkemizin çeşitli yerlerinde inşaatlarda çalışanlar, afet bölgesinin yeniden imarında çalışmaya başladı. Sektörde artan talep, diğer sektörlerdeki istihdamın veya yeni eğitim almış iş gücünün inşaat sektörüne geçiş yapmasını sağladı. Bu da kayıtlı çalışan sayısının artması konusunda önemli bir etkendir."

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }