Türkiye'nin eğitim hayatındaki kilometre taşlarından biri olan İstanbul Üniversitesi'nin halka açılma süreci, pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Üniversitenin tarihinde yeni bir dönemi başlatan bu adımın detaylarına inerek, neden halka açıldığı ve ne zaman kamuya açıldığı gibi soruların yanıtlarını bulabiliriz. İstanbul Üniversitesi'nin halka açılma sürecinin eğitim ve toplum üzerindeki etkilerini irdeleyerek, bu önemli dönüşümü daha yakından tanıyabiliriz.

İstanbul Üniversitesi halka açık mı oldu?

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, okulun tüm kampüslerinde kapıların herkes için ziyarete açıldığını duyurdu. Bu kararı açıklayan Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, günümüzde dünyanın artık "duvarsız üniversite" konseptini tartıştığını belirtti. Zülfikar, "Üniversitenin kapısı parmaklıklarla kapalı olamaz. Bu acı bir şeydir. Üniversite, öğrencilerini nasıl böyle bir imajla karşılar? 28 Şubat'lardan kalan o kötü izlerin, karanlık günlerin ülkemize yakışmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan İstanbul Üniversitesi, tarihiyle simge haline gelen Beyazıt’taki kampüsü başta olmak üzere tüm yerleşkelerinin kapılarını yerli ve yabancı ziyaretçilere açma kararı aldı. Özellikle tarihi yarımadada bulunan Beyazıt’taki ana kampüsü ve devasa kapısıyla hafızalarda yerini alan okul, sembol haline gelen kapılarını öğrenciler ve akademisyenler dışında meraklılarına da açtı.

Bu karar doğrultusunda, üniversitenin başta Beyazıt’taki ana kampüs olmak üzere çevresindeki yerleşkeleri de ziyarete açıldı. Laleli, Horhor, Avcılar, Çapa, Şişli, Kadıköy, Bahçeköy, Bakırköy ve Büyükçekmece’de bulunan kampüsler de ziyarete açılan yerler arasında yer alıyor. Ziyaret saatleri hafta içi 08.30-17.00 arasında olacak şekilde belirlendi.

Ayrıca, merkez kampüs olan Beyazıt'ta bulunan Yangın Kulesi ile müze statüsünde bulunan 4 yapı da ziyaret edilebilecek. Belirli günlerde, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğüne kayıt yaptıranlar rehber eşliğinde bu alanları gezebilecekler.

Rektör Zülfikar, yaptığı açıklamada dünyada artık “duvarsız üniversite” tanımının konuşulduğuna dikkat çekerek, "Üniversitenin kapısı parmaklıklarla kapalı olamaz. Bu acı bir şeydir. Üniversite, öğrencilerini nasıl böyle bir imajla karşılar?" diyerek, öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra geniş kitlelere de kapıları açmanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi