İstanbul'un Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından büyük bir panik yaşayan vatandaşlar sokağa döküldü. AFAD, saat 15.12'de Marmara Denizi'nde 4.9 büyüklüğünde bir başka depremin daha olduğunu açıkladı.

Kocaeli Üniversitesi Uzmanları Depremin Sismik Verilerini Analiz Etti

Kocaeli Üniversitesi'nden Dr. Hamdullah Livaoğlu ve Doç. Dr. Erman Şentürk, Silivri açıklarındaki depreme ilişkin sismik verileri detaylı bir şekilde inceledi. Uzmanlar, depremin en yüksek yer ivmesini kaydeden istasyonun Doğu-Batı bileşeninden elde edilen sismik sinyali işitilebilir ses formuna dönüştürdü.

Istanbuldaki 62 Buyuklugundeki Depremin Sesi Kaydedildi

Depremin Sesi Nasıl Tanımlandı?

Kocaeli Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "6.2 Mw büyüklüğündeki depremin en yüksek yer ivmesini kaydeden istasyona ait Doğu-Batı bileşenli deprem sinyali analizi ve işitilebilir ses formu. Ses, tiz sakin başlayıp ana şokun tok bir sesle boşalttığı enerjiyi spektral güç yoğunluğu olarak temsil etmektedir" denildi.

Depremin Sesi ve Sismik Dalgaların Etkileşimi

Uzmanlar, depremin sesinin doğrudan bir fenomen olmadığını vurguladı. "Depremin sesi olmaz, titreşim frekansları karakterize edilir ve işitilebilir hale dönüştürülür. Deprem ses fenomeni sismolojide kantitatif bir ölçüt olmayıp, odaktan yayılıp, yer küreyi sarsan sismik dalgaların zemine ulaşmasının farklı bir biçimde tezahürüdür" açıklaması yapıldı.

Kaynak: İHA