İtidal kelimesi günümüzde pek sık kullanılmasa da Türk Dil Kurumu'na göre anlamları bulunan bir kelimedir. İtidal kelimesinin farklı anlamları vardır, ayrıca dini bir bağlamda da özel bir anlam taşır.
İtidal Nedir?
İtidal, ilk olarak aşırı olmamak, ölçülü davranmak anlamına gelir. Bu, bir kişinin bir olay veya bir konu karşısında aşırılığa kaçmaması ve dengeli bir tutum sergilemesi anlamına gelir. Günümüzde itidal kelimesi pek yaygın olarak kullanılmamakla birlikte, ölçülülük ve dengeli davranış anlamında önemlidir.
İtidal kelimesinin diğer bir anlamı ise soğukkanlılıktır. Bu, kişilerin zorlayıcı veya stresli bir durumla karşılaştıklarında sakin kalmaları ve aşırı tepkilere başvurmamaları anlamına gelir.
İtidalli olmak, yine bu anlamlar çerçevesinde kişinin dengeli ve ölçülü davranması anlamına gelir.
İslam dininde, "itidal" kelimesi özel bir terim olarak kullanılmamakla birlikte, adalet anlamında kullanılan "adale" kelimesiyle bağlantılıdır. Bu kelime, kişinin uyumlu, adaletli, ve düzenli bir şekilde yaratıldığını ifade etmek amacıyla kullanılır.
TDK'ya göre İtidal Nedir?
Türk Dil Kurumu'na göre, "itidal sahibi" ifadesi aşırılıktan kaçınan, ılımlı davranan, ölçülü olan bir kişiyi tanımlar. Bu kişiler, aşırıya gitmeyen ve soğukkanlılıklarını koruyan bireyler olarak nitelendirilirler. Bu özellikler, dengeli bir yaşam tarzını ve davranış biçimini yansıtır.