İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti unvanını kazanmak için 15 ülkeden 24 şehrin yer aldığı Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’nda son üçe kalmayı hedefliyor. Halk oylaması ve uzman jüri değerlendirmesiyle belirlenecek unvan, İzmir’in yerel demokrasiyi geliştirme çabalarını taçlandırmayı amaçlıyor.
Birçok projeyle katıldı
İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti unvanını kazanmak için sunduğu projelerle dikkat çekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Karakulaklar, Kitle Kaynaklı Kent Çalışmaları, Mahalle Bostanları, Altın İğne, Tarihe Saygı Ödülleri, Vatandaş Tasarım Bilimi Atölyeleri ve Komşu Basmane gibi yerel demokrasiyi güçlendiren projeler, başvurunun temelini oluşturuyor. Başvuru ayrıca, “Tek Sağlık” ilkesiyle sağlık ve demokrasi arasındaki ilişkiyi vurgulayan hizmetlerle desteklendi.
2026-2027 Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı için yarışan şehirler arasında İzmir, Cascais (Portekiz), Rotterdam (Hollanda), Krakow (Polonya) ve Sofya (Bulgaristan) yer alıyor. İzmir’in son üçe kalması durumunda Avrupa ve İzmir çapında gerçekleştirilecek halk oylamasına katılacak.
Bir yıllık ev sahipliği yapacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü ile İzmir Planlama Ajansı iş birliğiyle yapılan başvuru, kenti bir yıl boyunca eğitimler, yarışmalar ve etkinliklerden oluşan bir demokrasi programının ev sahibi yapmayı hedefliyor. Bu programla İzmir, demokratik uygulamaların geliştirilmesi ve sosyal uyumun artırılmasını amaçlıyor.
Türkiye’yi temsil eden tek şehir
İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’na Türkiye’den dahil olan ilk ve tek şehir olma özelliği taşıyor. Bu ağ, demokratik yönetişim ve katılımın genişletilmesi, sosyal uyumun artırılması ve yeni demokratik uygulamaların teşvik edilmesini amaçlıyor. Ağa dahil olan diğer şehirler arasında Bratislava, Viyana, Barselona ve Anvers gibi öne çıkan merkezler bulunuyor.
Yarışmanın amacı
Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı, uzman bir jüri tarafından değerlendirilecek ve Avrupa genelinde halk oylaması yapılacak. İzmir, bu unvanı kazanarak yerel demokrasiyi güçlendirme çalışmalarını uluslararası bir başarıyla taçlandırmayı hedefliyor.