İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında her ay düzenli olarak toplanan İzmir Çocuk Meclisi, kente dair önemli konularda fikir üretmeye devam ediyor. Kentsel Haklar, Sosyal Etkinlikler Planlama, Doğa ve Ekoloji, Bilgi ve Teknoloji ile Genç ve Ergen Katılımı komisyonları altında çalışan çocuklar, mart ayı toplantılarını tamamladı. Ayrımcılık, kent yaşamı, dijital dünya, iklim krizi, sosyal medya kullanımı, eğitim ve spor gibi birçok alanda fikir alışverişinde bulunan çocuklar, yaratıcı etkinliklerle çözüm önerileri sundu.
Toplantılara katılan çocuklar, meclis toplantılarını iple çektiklerini ileterek, hem eğlenerek öğrenmenin hem de fikirlerini özgürce paylaşabilmenin kendileri için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi.
Teknolojinin bilinçli kullanımı
Mart ayı toplantıları, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun etkinliğiyle başladı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan Psikolog Burçin Çoltu’nun verdiği "Teknolojinin Bilinçli Kullanımı" eğitiminde, çocuklar dijital dünyanın bilinçli kullanımı konusunda bilgilendirildi. Toplantının ikinci bölümünde, Robotik Eğitmeni Merve Ece Meral’in düzenlediği "Algoritmik Düşünce Teknikleri" atölyesinde çocuklar, ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace’in çalışmalarını öğrendi. 1 ve 0 ikili sistemini blok kodlama oyunuyla keşfeden çocuklar, ses kayıt devresi kurarak robot teknolojisiyle ilgili temel bilgileri edindi.
Etiket Okuryazarlığı
Çevre ve sağlıklı beslenme konularına odaklanan Doğa ve Ekoloji Komisyonu toplantısında, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan Gıda Mühendisi Serdar Demircioğlu’nun "Etiket Okuryazarlığı" eğitimiyle, çocuklar tüketici bilinci ve sağlıklı beslenme hakkında önemli bilgiler edindi. Toplantının ikinci bölümünde ise iklim krizi ve çocuk hakları arasındaki bağlantı tartışıldı. Çocuklar, iklim değişikliğinin günlük yaşamlarını nasıl etkilediğini ve bu konuda neler yapabileceklerini konuştu.
Ergenlik konuşuldu
Genç ve Ergen Katılımı Komisyonu toplantısında, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan Uzman Sosyolog Duygu Erişkin’in verdiği "Ergenlerle Ergenliği Konuşuyoruz" eğitimi, gençlerin yaşadığı değişim sürecine ışık tuttu. Toplantının devamında, "Çocuk ve Genç Katılımı Nedir?" ve "Anlamlı Katılım Ne Demektir?" konuları ele alındı. Çocuklar, karar alma süreçlerinde daha fazla söz sahibi olmak istediklerini belirterek toplumsal hayatta daha fazla yer almak için öneriler sundu.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Kentsel Haklar Komisyonu toplantısında, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" eğitimi düzenlenirken, çocuklar cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık kazanarak görüşlerini paylaştı. Sosyal Etkinlikler Planlama Komisyonu’nda ise yaratıcı drama teknikleriyle farklı zaman ve mekanlarda boş zaman etkinlikleri planlandı. Çocuklar, doğaçlama çalışmaları yaparak hayal güçlerini kullandı ve sorunlara yaratıcı çözümler sundu. "Kim Karar Vermeli?" adlı etkinlikte ise çocukların yaşamlarını ilgilendiren kararların nasıl ve kimler tarafından alınması gerektiği tartışıldı.