İzmir terminal şehir olsun

Abone Ol

Dünyadaki üniversiteler sıralamasında ilk 1000 açıklandı. İngiltere’de faaliyet gösteren Quacquarelli Symonds şirketi tarafından 20 yıldır düzenlenerek açıklanan sıralamada, dünya genelinde 104 ülke ve bölgeden 1500’ü aşkın lisansüstü eğitim kurumu çeşitli akademik kriterlere göre değerlendiriliyor. Bu listelemede yaklaşık 17.5 milyon akademik makale, 240 bini aşkın lisansüstü eğitim görevlisi ve uzman değerlendirmesi göz önüne alınmış. Bu sıralamada neredeyse Türkiye’deki üniversitelerden ilk 500 sıralamasında iki tanesi bu sıralamaya girmiş, o da 173’üncü sırada Çankaya üniversitesi ve 336. sırada Orta Doğu Teknik üniversitesi var.

İlk on sıralamada Amerika’daki üniversitelerden 9’u ilk sıraları almış. 1. Harvard, 2. MİT 3.Stanford, 4.Berkeley, 5. sırada ise İngiltere’deki Oxford, 6. Washington Seattle, 7. Columbia Üniversitesi, 8. Cambridge Üniversitesi (İngiltere), 9.Caltech, 10. John Hopkins bulunuyor. Türkiye’deki üniversiteler Çankaya ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi haricinde sıralamalarda hiç yok. Bu üzücü bir durum, yani Türkiye’de okuyan öğrenciler dünya okulları arasında bir hiç!

Singapur Üniversitesi bile bu sıralamada 26. sırayı almış. Pekin ve Amsterdam Üniversiteleri de 39. ve 40. sıralarda. Türkiye’nin gözbebeği olan İTÜ, Boğaziçi, Ege Üniversitesi gibi okullarımız bu sıralamalarda hiç yok… Nedeni ise eğitim sistemimizin son yıllarda geldiği durum. Okuma oranımız yükseldi deniyor ama bence hala yüzde 50’lerde değil. Rusya, Ukrayna’da okuma oranları yüzde 99.99 olarak açıklanıyor ama bizim okuma oranımız tam olarak niçin belli değil. Üniversitelerimizin yetersiz olduğu bu sıralamalardan anlaşılıyor, okuyanlarımız da bir soru sorulduğunda yetersiz kalıyorlar nedenini kime sormamız lazım, Milli Eğitim’e mi?

Cumhurbaşkanımız Dünya liderleri arasında çok iyi bir güvenlikle korunuyor. Dünya genelinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanının korumaları neredeyse birinci sırada. Rus lideri Putin’in de koruma ordusu çok iyi, işin ilginç tarafı bu liderler arada dublör de kullanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ekibinin günlük maliyeti ise 2.8 milyon TL. olarak açıklanmış. Yani ayda 84 milyon TL. Bunlara, kullandığı uçak ve araçların yakıtını da ilave edebiliriz.

**

Uğur Yüce’nin bir tezi var, ben de bu tezi savunuyorum. “İzmir Terminal bir şehir olsun”… Evet bunda haklı, İzmir Türkiye’deki bir çok şehre benzemez, tarihe bakarsak hep farklı bir konumda bulunmuş, Osmanlı döneminde bile. Bu şehirde yaşayanları sıralarsak İngilizler, İtalyanlar, Rumlar, Yahudiler ve Türkler iç içe asırlar boyu yaşamış, ticaretin merkezi olmuş bir bölge olarak tarihe geçmiş İzmir..

Uğur Yüce Ermenistan-Azerbaycan, Rusya-Ukrayna savaşı sonucu Yunanistan’daki Pire Limanının kapasitesinin dolmuş olması nedeniyle Türkiye’nin öne çıkmasına vurgu yapıyor. Bu da İzmir’i öne çıkarıyor. Özal döneminde bile İzmir’in serbest bölge olması fikri ortaya atılmıştı ama gerçekleşmedi. Dünyada buna benzer birçok şehir var, serbest bölge mantığının bütün bir şehri kapsaması durumudur. Hong Kong, Dubai, Bahreyn’den sonra Çin’de de üç tane serbest şehir kurulmuş. Singapur, bu serbest şehirlerin en güzel örneği. Malezya ve Endonezya arasında bir yer, küçük bir ada ülkesi, nüfusunun çoğunu Çinliler oluşturmakta. Malaylar ve Hintliler azınlıkta..

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }