Ege Bölgesi'nde etkili olan kuraklık ve kestanenin çiçek açma döneminde olumsuz iklim koşulları nedeniyle bu yıl kestane üreticileri zor bir sezon geçiriyor. Ancak üreticiler, fiyatlar konusunda umutlu olduklarını ifade ediyorlar. İlk etapta kilosu 130-140 TL arasında toptan satılan kestane, tarladan sofralara ulaşana kadar uzun bir yolculuğa çıkıyor.
Türkiye'de en fazla kestanenin üretildiği Aydın ve İzmir arasındaki dağlarda havaların serinlemesiyle birlikte hasat telaşı başladı. Aynı zamanda önemli bir ihracat ürünü olan kestanenin hasadı için, ağaçlara tırmanabilen özel eğitimli işçilere olan talep artmış durumda. Bu yüzden, kestane çırpıcılarına mühendislerden daha fazla ücret ödeniyor.
Aydın'ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir'in Ödemiş ilçeleri arasındaki dağlarda yankılanan sırık sesleri, 60-70 metreye kadar uzanan kestane ağaçlarına tırmanan erkekler tarafından çırpılan kestaneleri ifade ediyor. Kestaneler daha sonra kadın işçiler tarafından toplanıyor ve traktörlerle depolama alanlarına taşınıyor. Burada kestaneler, şerbetlerini salmaları için bekletiliyor. Daha sonra özel makinelerle işlenen ve kalibrelerine göre ayrılan kestaneler, ülkenin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan kestanenin dünya çapında pazarlarda satılması için hazırlanıyor.
Kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, bölgedeki kuraklığın bu yıl rekolte düşüşüne neden olduğunu ancak buna rağmen üretmeye devam ettiklerini belirtiyor. Kestane işçiliğinin zorluğuna rağmen, bu bereketli ve tonajlı ürünün önemli bir tarım ürünü olduğunu vurguluyor.
En güncel yerel haberler için tıklayınız