İleri yaşlı nüfusun hayatını kolaylaştıracak hizmetleriyle ön plana çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kurulan Yaşlı Dostu Şehirler ve Topluluklar Küresel Ağı’na resmen dahil edildi. Türkiye’den yalnızca yedi kurumun üye olduğu bu küresel yapıya, büyükşehir düzeyinde İzmir ve Mersin kabul edildi.
Büyükşehir'in hizmetleri tanıtıldı
DSÖ’nün Age-Friendly Cities portalında İzmir için yayımlanan açıklamada, kentin kapsayıcılığı teşvik eden, eşitsizlikleri giderici politikalarıyla dikkat çektiği belirtildi. Zübeyde Hanım Huzurevi, Evde Bakım Hizmeti, Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri, Alzheimer ve Demans Merkezi, 3. Yaş Üniversitesi, Emekli Dayanışma Kartı gibi projelerle İzmir’in yaşlılara yönelik bütüncül hizmet anlayışı vurgulandı.
Her iş uluslararası standartlarda olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Ahmet Soner Emre, kentin yaşlanan nüfusuna karşı planlı ve bilimsel adımlar attığını belirtti. İzmir İleri Yaş Eylem Planı ile başladıkları bu süreçte, attıkları adımların uluslararası alanda karşılık bulduğunu görmenin gurur verici olduğunu kaydeden Dr. Emre, bu üyeliğin gelecekteki tüm çalışmalar için kalite taahhüdü niteliği taşıdığını söyledi.
"Birlikte yaşamayı taahhüt ediyoruz"
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferhat Yıldız, İzmir’in 65 yaş üstü nüfus oranının yüzde 13,3 ile Türkiye ortalaması olan yüzde 10,6’nın üzerinde olduğunu belirtti. 2080 projeksiyonlarına göre Türkiye’de her dört kişiden birinin yaşlı olacağına dikkat çeken Dr. Yıldız, şehir yapılarının da bu dönüşüme uyum sağlaması gerektiğini dile getirdi.
330 milyondan fazla insanı kapsıyor
2010 yılında kurulan DSÖ Yaş Dostu Şehirler ve Topluluklar Küresel Ağı, 60 ülkede bin 700’den fazla şehir ve topluluğu kapsıyor ve 330 milyondan fazla kişiye ulaşan bir küresel etki alanına sahip. Bu ağ, şehirlerin yaşlı bireylerin ihtiyaçlarına uygun politikalar üretmesini, deneyim paylaşımını artırmasını ve yenilikçi çözümler geliştirmesini teşvik ediyor.
İzmir'in ağa katılımı
İzmir’in bu ağa üyeliği, yaşlı bireylerin özerkliğini, sağlığını ve toplumsal katılımını destekleyen uygulamaların sürdürüleceğinin göstergesi oldu. Kent, bundan böyle DSÖ ağı sayesinde küresel şehirlerle ortak hareket ederek ileri yaş grubuna yönelik hizmetlerini uluslararası standartlara göre şekillendirmeye devam edecek.