İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve üniversitelerin iş birliğiyle düzenlenen Deprem ve Yapı Bilimi Günleri başladı. “Bilimle güçlenen yapılarla depreme dirençli kentler” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, İzmir’in deprem riskine karşı alınması gereken önlemler ve kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, riskli yapıların dönüştürülmesi için kararlı adımlar atacaklarını ve kentte güvenli yaşam alanları oluşturacaklarını vurguladı.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve akademisyenler katıldı. Deprem riskinin azaltılması ve güvenli yapılaşmanın sağlanması konularında bilimsel yaklaşımların ele alındığı etkinlikte, Türkiye’nin deprem gerçeği bir kez daha gündeme geldi.
Bayraklı ve Bornova'da yapı envanteri tamamlandı
Başkan Tugay, deprem öncesi alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını ve İzmir’de bu konuda cesur adımlar atacaklarını belirtti. İzmir’in deprem riski taşıyan bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, Bayraklı ve Bornova’da yapı envanteri çalışmalarının tamamlandığını, diğer ilçelerde de riskli binaların belirlenmesiyle süreçte kararlı adımlar atacaklarını ifade etti.
Büyükşehir ne yapması gerekiyorsa yapacak
Deprem riskinin yalnızca tartışmakla çözülemeyeceğini vurgulayan Başkan Tugay, riskli olduğu tespit edilen binalarda yaşayan insanların, güvenli alanlara taşınmasını sağlayacaklarını dile getirdi. Belediye bütçesinden bu konuda gereken her türlü kaynağın ayrılacağını belirten Başkan Tugay, İzmir’de insanların güvensiz binalarda yaşamasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, kentsel dönüşüm sürecinde kimseyi çaresiz bırakmayacaklarını ve çözüme odaklanacaklarını kaydetti.
Başkan Tugay, yaşanan büyük depremler sonrası engelli bireylerin sayısında ciddi bir artış olduğunu hatırlatarak, 6 Şubat depremlerinin ardından kaç kişinin engelli kaldığının bile tam olarak bilinmediğini, bu tür acıların tekrar yaşanmaması için önlem almanın şart olduğunu söyledi.
Risk azaltma çalışmaları çok önemli
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, afet öncesi yapılacak risk azaltma çalışmalarının, afet sonrası müdahalelerden çok daha önemli olduğunu belirterek, yitirilen canların telafisinin olmadığını, bu yüzden bilim ışığında hareket ederek güvenli yapılar inşa etmek zorunda olduklarını aktardı.
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bengi Atak ise, Türkiye’nin her 10 yılda bir büyük bir depremle sarsıldığını hatırlatarak, yapı güvenliği sağlanmazsa, her büyük depremin felakete dönüşmeye devam edeceğini iletti.
Hazırlıklar bir an önce yerine getirilmeli
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, Türkiye’nin aktif bir deprem kuşağında yer aldığını ve ülke topraklarının yüzde 92’sinin deprem riski altında olduğunu hatırlattı. Son 120 yılda yaşanan depremlerin, yaklaşık 100 bin insanın hayatına mal olduğunu aktaran Suna, mevcut yapıların bilimsel standartlara uygun hale getirilmesinin hayati bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, kaçak yapılaşmaya ve yetersiz denetim mekanizmalarına karşı daha etkin adımlar atılması gerektiğini belirtti.