İzmir’de gönüllülüğü teşvik eden ve sosyal dayanışmayı artırmayı hedefleyen “İzmir’de İyilik Var” hareketi, bu yıl 9. kez düzenlendi. Etkinlik, Birleşmiş Milletler’in 2026 yılını “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Uluslararası Gönüllülük Yılı” ilan etmesi dolayısıyla “2026’ya Doğru Sürdürülebilir Gönüllülük” temasıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

2016 yılında Yaşar Üniversitesi tarafından “Kampüste İyilik Var” sloganıyla başlayan bu hareket, kısa sürede İzmir geneline yayılarak binlerce kişinin katılımıyla büyük bir iyilik ağına dönüştü. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle organize edilen etkinlik, Dünya Gönüllüler Günü kapsamında düzenlendi.

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, etkinliğin kentin dört bir yanına yayılan bir iyilik dalgası yarattığını belirterek, iyiliğin ve gönüllülüğün krizler ve kaosların gölgesinde unutulmaması gerektiğini vurguladı. Kazançoğlu, hareketin bugüne kadar 5 binden fazla fidan bağışıyla “İzmir’de İyilik Var Ormanı” oluşturduğunu ve topluma sağladığı katkıların Dünya Gazetesi Toplumsal Fayda Ödülü ile taçlandığını söyledi.

Yoksullukla Mücadelede Gönüllülük

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, kent yoksulluğunun arttığına dikkat çekerek gönüllülüğün yoksullukla mücadeledeki önemini vurguladı. Mutlu, Konak gibi sosyal eşitsizliğin belirgin olduğu bölgelerde iyiliğin ve gönüllülüğün birleştirici bir güç olduğunu ifade etti.

6 Şubat depreminde arama kurtarma çalışmalarına katılan oyuncu ve sinema sanatçısı Ogün Kaptanoğlu, gönüllülük hikâyesini ve köpeği Fox’un bu süreçteki rolünü paylaştı. Kaptanoğlu, rehabilitasyon sürecinde başladıkları K9 eğitimlerinin ardından Arama Kurtarma Eğitim Derneği’ni (ARKED) kurduklarını ve özellikle engelli bireyler için afet çalışmalarında fayda sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

Sivil Toplumun Gücü

İzmir İl Sivil Toplum İlişkiler Müdürü Turgay Esen, gönüllülüğün ve sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin temeli olduğunu belirterek, bu alanda İzmir’deki iş birliklerinin diğer şehirlere örnek olmasını diledi.

Etkinliğin kurucusu ve koordinatörü Kevser Çimenli, İzmir’in güçlü bir sivil toplum ağına sahip olduğunu, bu nedenle topluluklar arasında iş birliğinin önem taşıdığını ifade etti. Çimenli, hareketin gönüllülerin katkılarıyla büyümeye devam edeceğini söyledi.

Etkinlik kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından tasarlanan “İyilik Rotası” oyununda başarılı olan katılımcılara ödüller verildi. Gönüllüler ve kuruluşlar düzenlenen oturumlarda tecrübelerini paylaşarak etkinliğe katkı sundu.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu