İzmir’de doğuştan 3 yerine 2 aort kapakçığı olan ve enfeksiyon nedeniyle bu kapakçıklardan birinde 9 milimetrelik delik meydana gelen 11 yaşındaki Bilal Tufan Arslan, kalp zarından yapılan yama ile sağlığına kavuştu. Güzelbahçe ilçesinde yaşayan Bilal, 24 Mayıs’ta halsizlik ve ateş şikayetleriyle ailesi tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi’ne başvurmuştu.
Hastanenin Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nihat Çine, Bilal’in kalbinde 3 yerine 2 aort kapakçığı olduğunu ve bir enfeksiyon nedeniyle bir kapakçıkta delik oluştuğunu tespit etti. Bunun üzerine ameliyat kararı alındı.
Ameliyat öncesi yaklaşık 2 ay boyunca enfeksiyon tedavisi gören Bilal, Ağustos ayında başarılı bir kalp ameliyatı geçirdi. 9 milimetrelik delik, kalp zarından alınan parçayla yapılan yama ile kapatıldı. Ayrıca yapışmış olan kapakçıklar ayrıldı.
"İleri Derecede Kalp Yetmezliği Vardı"
Doç. Dr. Nihat Çine, sağlıklı kalplerde kalpten ana atardamara giden aort kapağında 3 kapakçık bulunduğunu belirterek, “Böyle hastalarda kalbin iç duvarını oluşturan yapıya enfeksiyonun tutunması çok daha fazla görülüyor. Bilal'de bu durum vardı. Geçirdiği bir gribal enfeksiyon olabilir, diş enfeksiyonu olabilir, hastamızda kalp kapakçığını tutmuş bir enfeksiyon kapakçığını hızlı bir süreçte deforme edip kapakçığı delmişti.” dedi.
Kapakçığın 4’te 3’ünü kapsayan 9 milimetrelik deliğin, kalpte ileri derecede yetmezliğe yol açtığını belirten Çine, “Bu nedenle kalp ileri derecede yetmezlik aşamasına gelmişti. Son rezervini kullanmak üzere olan bir kalp durumundaydı. Biz kapakçıktaki o deliği, hastanın kendi kalp zarından aldığımız bir yama ile onararak kapattık. 2 kapakçığın bir diğerinde ortada bir yapışıklık vardı. Fonksiyonel olan 2 ayrı kapakçık şeklinde çalışıyordu. Biz birbirine yapışık olan 2 kapağı, ortadan ayırarak fakat birbiriyle gerektiğinde kapanabilecek hale gelecek şekilde işlem yaptık. Gerekli yerlere dikişler koyarak 3 kapakçık haline getirdik” diye konuştu.
Çine, ameliyatın ardından Bilal’in kalp fonksiyonlarının normale döndüğünü ekledi.
Tüm Branşların Ortak Çalışmasıyla Sağlığına Kavuştu
Hastanenin Çocuk Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu ve SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Meşe ise Bilal’in sağlığına kavuşması için tüm branşların ortak bir çalışma yürüttüğünü belirtti.
"Artık Daha Rahat Yürüyorum"
Bilal Tufan Arslan, ameliyat öncesinde yürümekte zorlandığını ve şiddetli karın ağrıları çektiğini anlattı. Futbolu çok sevdiğini ancak sağlık sorunları nedeniyle buna ara vermek zorunda kaldığını belirten Arslan, “Ameliyattan sonra sağlığına kavuştum. Artık daha rahat yürüyorum. Karnımdaki ağrılar geçti. Büyüyünce futbolcu olmak istiyorum. Bütün doktor amcalara ve hemşire ablalara teşekkür ediyorum.” dedi.
Anne Müzeyyen Arslan: "Oğlumu Kaybetme Korkusu Yaşadım"
Bilal’in annesi Müzeyyen Arslan, hastaneye başvurduklarında oğlunun yürüyemediğini ve büyük bir korku yaşadıklarını söyledi. Arslan, “Bir anne olarak tarifi olmayan duygular yaşıyorum. Çocuğumu kaybetme korkusu yaşadım. Küçük bir çizgiden döndük, o günler çok kötüydü. Bu günleri gördük şükürler olsun.” ifadelerini kullandı.