İzmir

İzmir'de Sağlığa Erişememek de Şiddettir sempozyumu

İzmir’de düzenlenen “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” sempozyumunda, Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve sağlık hizmetlerine erişim sorunları ele alındı. Kadınların sağlığa erişememesinin şiddetin bir başka boyutu olduğu belirtilirken, çözüm olarak kadınların güçlendirilmesi ve yerel yönetimlerin aktif rol üstlenmesi gerektiği vurgulandı.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası iş birliğiyle düzenlenen “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” sempozyumunda, kadına yönelik şiddet ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar ele alındı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, kadın sağlığına dair çarpıcı veriler ve çözüm önerileri paylaşıldı.

Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Akın’ın sunumunda, Türkiye’de her on kadından dördünün 15 yaşından itibaren partner şiddetine maruz kaldığı vurgulandı. Ayrıca, üç anne ölümünden birinin sağlık hizmetine erişememe nedeniyle önlenebilir sebeplerden kaynaklandığı belirtildi. Akın, isteğe bağlı kürtaj hizmeti sunmayan kamu hastanelerinin oranının 2016’da yüzde 12 iken, 2020’de yüzde 54’e çıktığını ifade ederek bu durumu “bilanço çok ağır” şeklinde değerlendirdi.

Türkiye Cinsiyet Eşitliğinde Geriliyor

Akın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2023 yılında 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli ölüm yaşandığını dile getirdi. Ayrıca, Dünya Ekonomik Forumu’nun raporlarına göre Türkiye’nin 146 ülke arasında cinsiyet eşitliği sıralamasında 129’uncu sırada yer aldığı ve bu durumun kadınların yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığı belirtildi.

Sempozyumda, yerel yönetimlerin kadın sağlığı ve şiddetle mücadeledeki önemine dikkat çekildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda büyük sorunlar yarattığını belirterek kadınların güçlenmesinin şiddeti önlemede temel çözüm olduğunu ifade etti. Ayrıca, kadın istihdamının artırılması ve liderlik pozisyonlarında daha fazla yer almasının kritik olduğuna vurgu yaptı.

Kadın Sağlığı Afetlerde Daha Çok Tehdit Altında

Sempozyumun ikinci oturumunda “Afetlerde Kadın Sağlığı” konusu ele alındı. Deprem ve afetlerde kadınların cinsel ve üreme sağlığına yönelik sorunları tartışıldı. Uzmanlar, afetlerde kadın ruh sağlığının öncelikli bir alan olduğunu ve bu alanda daha fazla çalışmanın gerektiğini belirtti.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şükriye Kaptan Uzunoğlu, hala kadınların sağlığa erişim sorunlarını konuşmak zorunda kalınmasının üzücü olduğunu belirterek, “Kadınlar daha iyi koşulları hak ediyor. Gelecek yıllarda bu sorunları konuşmak zorunda kalmayacağımız bir dünya diliyorum” ifadelerini kullandı.

Kadınların sağlığa erişim hakkını güçlendirmek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek ve kadına yönelik şiddeti durdurmak için sempozyumda iş birliği ve dayanışma çağrısı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadın sağlığına yönelik hizmetlerde daha aktif rol üstleneceği belirtildi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }